Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SaS: Viac žien v predstavenstvách? Áno, ale nie príkazom!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SaS nemá nič proti tomu, aby sa zvýšilo zastúpenie žien v orgánoch obchodných spoločností. Liberáli však považujú za absurdné, aby sa to dosiahlo na základe smerníc Európskej únie a vnútroštátnej legislatívy.

"Snahu o reguláciu počtu žien v predstavenstvách veľkých firiem považujeme za neprijateľnú pre jej zjavný odklon od reality a súvislostí, ktorými je ovplyvňovaná. Vyzývame stranu Smer-SD ako vládnucu stranu v spoločnosti, aby tento bruselský výstrelok sociálneho inžinierstva nepreniesla do národnej legislatívy," uviedol líder liberálov Richard Sulík.

Navrhované zavedenie kvót na počet žien zastúpených vo výkonných orgánoch vybraných európskych spoločností už odmietlo deväť členských krajín EÚ. Svoj nesúhlas v septembri zhmotnili v liste adresovanom predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi a eurokomisárke pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingovej, ktorá je autorkou predloženého návrhu.

Podľa nemenovaného zdroja sú pod korešpondenciou adresovanou výkonnému orgánu 27-členného bloku podpísané Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Holandsko a Veľká Británia. Spomínané krajiny síce "uznávajú existenciu problému" malého množstva žien na dôležitých postoch, no cesta podľa nich vedie cez úsilie národných vlád jednotlivých krajín.

Minuloročný Redingovej návrh s cieľom zvýšiť zastúpenie žien vo výkonných funkciách sa stretol so zmiešanými reakciami. Podľa luxemburskej komisárky by sa spoločnosti v krajinách EÚ mali zaviazať k 30-percentnému podielu žien vo svojich dozorných radách do roku 2015, pričom v roku 2020 by sa kvóta mala posunúť na 40-percentnú úroveň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu