Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Lipšic: So Žitňanskou chcú zmenu financovania strán

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská chcú presadiť zmenu financovania strán.

„Chceme, aby strany viedli všetky svoje dary na jednom účte a aby všetky dary išli len bezhotovostnou formou,“ povedal Lipšic novinárom. Ako povedal, dary do sto eur by nemuseli byť notársky overené, lebo to znemožňuje, aby malí darcovia mohli financovať stranu, ktorú chcú podporiť.

Nezaradení poslanci tiež chcú „párovanie“ zdrojov z darov a štátneho príspevku. „Strany by nemali byť financované takmer v plnej výške zo štátneho rozpočtu, preto navrhujeme znížiť príspevok na mandát a činnosť o polovicu, a naviazať štátnu podporu tým, že strany dokážu získať na svoju činnosť z darov a členského minimálne polovicu svojho príjmu,“ uviedol Lipšic. To by strany malo motivovať, aby svoje zdroje zverejňovali. „Ak zverejnia darcov, budú mať nárok na príspevok od štátu,“ dodal.

Lipšic tiež nevidí žiadny dôvod, aby si poslanci ponechávali notebooky, keď sa im skončí mandát. „Chceme, aby si poslanci kupovali notebooky z paušálnych náhrad. Paušálne náhrady slúžia práve na nákup prostriedkov alebo na cestovné, čo slúži výkonu mandátu,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu