Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európskej komisii sa nepáčia pravidlá vyplácania vianočného príspevku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) namieta proti pravidlám vyplácania vianočného príspevku na Slovensku. Nepáči sa jej totiž, že ho ministerstvo práce cez Sociálnu poisťovňu vypláca iba dôchodcom žijúcim v SR. Informuje o tom Zastúpenie EK na Slovensku.

"EK dnes v rámci konania o porušení práva Európskej únie požiadala Slovensko, aby poskytlo vianočný príspevok aj dôchodcom s bydliskom v iných členských štátoch," konštatuje Andrej Králik zo zastúpenia. Jeho vyplácaním iba starším žijúcich na území Slovenska totiž porušuje článok 48 Zmluvy o fungovaní EÚ.

Podľa pravidiel únie predstavuje vianočný príspevok k dôchodku dávku v starobe. Túto tak nemožno dôchodcovi odoprieť z dôvodu, že má bydlisko v inej členskej krajine ako je štát, ktorý dôchodok poskytuje.

Žiadosť EK má podobu odôvodneného stanoviska v rámci konania EÚ o porušení právnych predpisov. "Ak Slovensko komisii do dvoch mesiacov neoznámi opatrenia, ktorými zabezpečilo súlad s týmito povinnosťami podľa práva EÚ, komisia môže podať voči Slovensku podnet na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu," dodáva Králik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu