Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Štrajk učiteľov sa blíži: Pozrite sa, ako to s deťmi vyriešia politici!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Obávaný štrajk učiteľov sa neodvratne blíži! Ak sa školskí odborári s vládou na zvýšení platov nedohodnú, rodičia môžu začať hľadať náhradné riešenie, kam počas pracovných dní odložiť svoje deti. Hrozí totiž, že učitelia zostanú v štrajku dlhšie, ako len jeden deň. Pozreli sme sa preto na ponuku denných centier a aj na to, ako si so situáciou poradia naši politici.


Presne o dva týždne nás čaká ďalší štrajk zamestnancov školstva. Ten odštartuje 26. novembra o 6:00, ak sa odborárom ešte dovtedy nepodarí dohodnúť na požadovanom 10-percentnom zvýšení platov.

Nevyzerá to však pre nich ružovo. V nedeľňajšej relácii RTVS O päť minút dvanásť premiér Robert Fico potvrdil, že s viac ako 5-percentným zvýšením platov rátať nemôžu. Do rokovaní už dnes poobede zasiahne aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý prijme vedenie odborov.

Učitelia plánujú v prvý deň štrajku vyjsť do ulíc, a to v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Do štrajku by sa podľa odhadov odborárov malo zapojiť asi 80 percent zamestnancov základných škôl a približne 65 až 75 pracovníkov stredných škôl. Medzi učiteľmi sa hovorí aj o možnom bojkotovaní maturít v prípade, že ani ďalší štrajk neprinesie požadované zvýšenie platov.

Školskí odborári už medzičasom na svojej webovej stránke vydali pokyny k štrajku, aby sa mohli učitelia pripraviť. Napriek tomu sú stále ochotní rokovať o 10-percentnom zvýšení platov v budúcom roku.

V prípade, že by došlo k štrajku, rodičia sú nútení vymyslieť náhradný program pre deti. Ak nie sú po ruke ochotní starí rodičia a pracujúci rodičia si nemôžu vziať voľno, môžu využiť ponuku opatrovateliek prípadne denných centier.

Jedna z opatrovateľský služieb na svojej stránke upozorňuje na blížiaci sa štrajk učiteľov.
Zobraziť galériu (9)
Jedna z opatrovateľský služieb na svojej stránke upozorňuje na blížiaci sa štrajk učiteľov.  (Zdroj: pestunka.sk)


Opatrovateľky
Individuálne opatrovateľské služby možno využiť vo všetkých krajoch Slovenska. Ich hodinová sadzba sa pohybuje približne od 5 až do 8 eur na hodinu. Za každé ďalšie dieťa sa zväčša dopláca príplatok k základnej sadzbe – okolo 1 eura.

Denné centrá
Centrá fungujúce na princípe škôlky sú často obmedzované vekom. Ak majú rodičia detičky staršie ako 6 rokov, môžu sa stretnúť s problémom, že ich neprijmú. Cena za tieto služby sa pohybuje v rozpätí od 5 do 7 eur na hodinu zväčša vrátane stravy.

A ako sa zariadia samotní politici, v prípade, že ich deti budú nútené kvôli štrajku zostať doma?

Zuzana Zvolenská, ministerka zdravotníctva
Zobraziť galériu (9)
Zuzana Zvolenská, ministerka zdravotníctva  (Zdroj: SITA)

Ak dôjde k štrajku, môj syn bude doma sám. Má trinásť a už si vie aj navariť. Jeho škola sa však ani pri predošlom štrajku nezapojila, takže predpokladám, že v tom čase bude aj tak v škole.


Erika Jurinová, podpredsedníčka parlamentu, OĽaNO
Zobraziť galériu (9)
Erika Jurinová, podpredsedníčka parlamentu, OĽaNO

Nemusím sa báť, čo bude s deťmi, starká sa o ne postará. Ale sú už väčšie (12, 15, 17), takže bez problémov to zvládnu.


Igor Matovič, predseda OĽaNO
Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič, predseda OĽaNO  (Zdroj: SITA)

Vzhľadom na to, že mám 7-ročnú dcéru Rebeku, budem to musieť riešiť. Ak by k tomu došlo, som za to, aby sme v parlamente spravili spoločný babysitting. Keby bolo detí viac, mohli by byť v parlamentnej kinosále a jednotliví poslanci-rodičia by sa pri nich postupne počas dňa prestriedali. Ak vláda tento problém nevyrieši, zorganizujeme podporný štrajk.


Ivan Švejna, Most-Híd
Zobraziť galériu (9)
Ivan Švejna, Most-Híd  (Zdroj: SITA)

Aj pri predošlom štrajku som svoju 6-ročnú Viktóriu priniesol do parlamentu. Mohli by sme pre deti spraviť nejaký spoločný program. Zároveň som za to, aby sa prídavky, ktoré dostávajú ľudia s nadštandardným platom na svoje deti (22,50 eur), teda aj my poslanci, pripísali na účty učiteľom.


Richard Vašečka, OĽaNO
Zobraziť galériu (9)
Richard Vašečka, OĽaNO

Mám tri školopovinné deti – ôsmaka (14), šiestačku (11), druháka (8). Keďže sme obaja s manželkou pracovali v školstve a veľmi dobre poznáme situáciu učiteľov, ich štrajk plne podporujeme. Hoci to pre nás nebude ľahké (nemáme starých rodičov v blízkosti bydliska), manželka sa pokúsi zariadiť si pracovné záležitosti tak, aby mohla zostať s nimi doma. Ja budem v tom čase v Bratislave na schôdzi.


Alojz Hlina, nezávislý poslanec
Zobraziť galériu (9)
Alojz Hlina, nezávislý poslanec  (Zdroj: SITA)

Uvidíme, koľko štrajk potrvá. Obidve dcéry však určite poupratujú, pomôžu v domácnosti. A pôjdu na náš salaš.


Lucia Nicholsonová, SaS
Zobraziť galériu (9)
Lucia Nicholsonová, SaS  (Zdroj: SITA)

Dominik má už trinásť rokov, takže môže zostať doma sám, budem mu však musieť navariť niečo jednoduchšie. Minule, keď si mal prihriať obed, to nedopadlo najlepšie. Spoločnými silami to určite zvládneme.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu