Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozícia chce silnejšiu Dozornú radu štátneho podniku Lesy SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dozorná rada štátneho podniku Lesy SR by mala byť silnejšia. Jej postavenie sa má posilniť na úkor riaditeľa podniku a zriaďovateľa, ktorým je ministerstvo pôdohospodárstva. Počíta s tým novela zákona o štátnom podniku z dielne opozičných poslancov Jána Mičovského, Miroslava Kadúca (obaja OĽaNO) a Radoslava Procházku (KDH).

Predsedu rady aj jej členov má menovať podľa návrhu prezident SR. Členovia majú byť navrhnutí tak z radov zakladateľa podniku, ako aj z radov iných inštitúcií a orgánov pôsobiacich v oblasti lesov a lesníctva. Členom dozornej rady by sa podľa novely mohol stať bezúhonný občana SR, ktorý ale nesmie byť členom politickej strany alebo politického hnutia. Okrem zmien v dozornej rade navrhujú poslanci aj zriadenie etickej a spoločenskej rady.

Opoziční zákonodarcovia chcú novelou zlepšiť a zefektívniť hospodárenie štátneho podniku Lesy SR. Navrhujú preto, "aby podnik mohol použiť vytvorený zisk výhradne na podporu vlastného hospodárenia prostredníctvom vytvorenia ďalších fondov na tento účel".

Ďalej presadzujú, aby sa štátny podnik Lesy SR stal primárnym a takmer výlučným správcom lesného majetku vo vlastníctve štátu. Rovnako navrhujú zmeny v spôsobe uzatvárania zmlúv o nájme niektorých lesných majetkov. Podľa novely má byť v tomto prípade potrebný nielen súhlas ministerstva pôdohospodárstva, ale aj záväzné stanovisko štátneho podniku Lesy SR.

Opozičný návrh bude mať podľa jeho predkladateľov pozitívny dopad na hospodárenie štátneho podniku Lesy SR, a tým aj na štátny rozpočet a rozpočet verejnej správy, čo však nie je možné presne vyčísliť. Národná rada SR by sa mala právnou normou zaoberať na októbrovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu