Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dzurinda: Nesmieme sa báť aj tvrdo reagovať na diktátorské režimy

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) vrátane Slovenska sa nesmie báť aj tvrdo reagovať na diktátorské režimy. Myslí si to poslanec Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). Upozorňuje, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko je líška, ktorá už dokázala, že sa svojimi malými ústupkami vie pohrať s medzinárodným spoločenstvom.

"Preto nesmieme zaspať na vavrínoch. Nesmieme sa báť reagovať aj tvrdo na diktátorské režimy. Mali by sme vytrvať, nesmieme sa nechať oklamať," uviedol Dzurinda.

Povedal to v súvislosti s vyhlásením Národnej rady SR, ktorým má parlament reagovať na parlamentné voľby, ktoré sa v Bielorusku uskutočnili 23. septembra. Parlament vo vyhlásení konštatuje, že bieloruské voľby neboli slobodné a spravodlivé, ani nespĺňali medzinárodné demokratické štandardy. Okrem toho navrhnutý text hovorí, že parlament očakáva, že EÚ bude voči Bielorusku aj naďalej zaujímať a presadzovať pevný, zásadný postoj medzinárodného spoločenstva, ktoré na nedemokratický režim v Bielorusku uvalilo politické sankcie a tento režim izolovalo.

Práve táto časť pobúrila Ľuboša Blahu (Smer-SD), ktorý by radšej nahradil slovo "očakáva" za slovo "víta". Nezdá sa mu totiž, že by EÚ nekonala. Poslanci na rokovaní zahraničného výboru ho upozornili, že parlament nehovorí, že EÚ nekoná, ale že očakáva, že bude konať aj naďalej. Dzurinda poznamenal, že takýchto "slovičkárení" si vo svojej kariére už užil dosť.

Zdôraznil, že aj keď EÚ v prípade Bieloruska koná, nesmie poľaviť. Bielorusku Dzurinda odkazuje, aby nestrácalo nádej. "Aby ľudia premýšľali nad svojou budúcnosťou, aby sa nechali inšpirovať krajinami, ktoré podobnou tortúrou prešli," uviedol Dzurinda s tým, že Slovensko môže mať v tejto veci veľkú politickú aj ľudskú váhu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu