Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia žiada v liste Gašparoviča o vrátenie školských zákonov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Vrátenie dvoch školských zákonov do parlamentu žiadajú od prezidenta Ivana Gašparoviča poslanci opozície. Poslanci zastupujúci všetkých päť klubov opozície v Národnej rade SR - Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), Arpád Érsek (Most – Híd), Martin Fronc (KDH), Martin Poliačik (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO) a nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská na to prezidenta vyzývajú v spoločnom liste.

Ako ďalej informoval Miroslav Beblavý, v liste ho žiadajú o zváženie vrátenia dvoch zákonov do parlamentu - novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave a novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.

"Aj keď nesúhlasíme s filozofiou návrhov, sme si vedomí, že súčasná vláda dostala od občanov Slovenskej republiky mandát, ktorý rešpektujeme. Namiesto celkového veta preto žiadame pána prezidenta o zváženie konkrétnych pripomienok," informoval ďalej o liste prezidentovi Beblavý. Podľa neho parlamentnou opozíciou navrhnuté pripomienky "rešpektujú politickú realitu, no zároveň korigujú najväčšie chyby a riziká v týchto zákonoch".

Opoziční poslanci navrhujú štyri pozmeňovacie návrhy. Ich cieľom je podľa Beblavého dosiahnuť zavedenie jednoznačnej kontroly kritérií, ktoré musí samospráva naplniť, aby mohla strednej škole obmedziť otvorenie prvých ročníkov. Ďalej chcú účelové viazanie prostriedkov, ktoré obce získavajú z dane z príjmu fyzických osôb na voľnočasové aktivity detí, na financovanie takýchto aktivít. Žiadajú aj možnosť výnimky z kritéria priemeru známok pri prijímaní na strednú školu, ak dieťa preukáže svoje znalosti pri prijímacom konaní. Napokon navrhujú možnosť využívať viacero zariadení pre deti so špeciálnymi potrebami, pre ktoré ide o nevyhnutnosť. Cely text listu je dostupný na http://www.beblavy.sk/2012/09/list-prezidentovi-slovenskej-republiky/.

Poslanci NR SR schválili vo štvrtok 20. septembra nové právomoci pre samosprávy, podľa ktorých od januára 2013 budú môcť rozhodovať o otvorení prvých ročníkov vo všetkých, aj neštátnych stredných školách. VÚC, ktoré sú zriaďovateľmi štátnych škôl, tak získajú dosah aj na konkurenčné súkromné a cirkevné školy. Zároveň parlament odobril návrh ministerstva školstva, podľa ktorého peniaze na záujmové krúžky v centrách voľného času a školských strediskách záujmovej činnosti dostanú od budúceho roka obce, kde má dieťa trvalý pobyt, a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti pre dieťa.

Poslanci opozície vyzvali prezidenta v piatok 21. septembra, aby zvážil jej pripomienky, nepodpísal a vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie novely zákonov o financovaní škôl a odbornom vzdelávaní, aby najväčšie nedostatky oboch zákonov mohli byť odstránené. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu