Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dánsko je pre Slovensko dôležitou inšpiráciou, myslí si Gašparovič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Dánsko je pre Slovensko podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča dôležitou inšpiráciou. Uviedol to na dnešnom otvorení dánsko-slovenského inovačného a obchodného fóra v Kodani.

Dánsko považuje za sociálny štát typický pre celú Škandináviu, ktorý kladie veľký dôraz na budovanie znalostnej ekonomiky. Veľký potenciál pre SR vidí Gašparovič v spolupráci a prenose skúseností v oblasti inovácií, kde patrí Dánsku v Európskej únii po Švédsku druhé miesto. Ako uviedol, v súčasnosti je správny čas na posilnenie bilaterálnych vzťahov, a to hospodárskych, obchodných aj vedecko-technických. Slovensko totiž na to podľa neho vytvára predpoklady, keďže napriek klesajúcim odhadom ekonomického vývoja v únii, je prognóza rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku jedna z najvyšších medzi členskými štátmi únie, a to 2,5 percent HDP ročne.

Prezident vyzdvihol optimálnu polohu SR v strednej Európe pre podnikanie. Poukázal na kvalifikovanú pracovnú silu, priaznivé podnikateľské prostredie, primerané náklady, vysokú produktivitu práce a zlepšujúcu sa infraštruktúru. „Chcem preto povzbudiť dánske spoločnosti, aby využili investičné a podnikateľské príležitosti na Slovensku. Dnes je zrejmé, že sme schopní poskytnúť dobré podmienky pre kvalitné výrobné kapacity, ale aj kapacity pre výskum a vývoj,“ podčiarkol.

Dánske firmy označil za vítaných investorov, lebo diverzifikujú rozloženie investícií po celej SR. „Ceníme si, že využívajú slovenský manažment, čo demonštruje schopnosti a kvality pracovnej sily v SR,“ zdôraznil Gašparovič, ktorý na druhej strane poukázal na menšiu prítomnosť slovenských subjektov v tejto škandinávskej krajine.

Dánsky Korunný princ Frederik dodal, že od vstupu SR do únie v roku 2004 majú krajiny ešte viac spoločného. Pozitívne to ovplyvnilo aj rozvoj hospodárskych a ekonomických vzťahov. „Obe krajiny majú otvorené exportne orientované ekonomiky a čelia rovnakým výzvam,“ poznamenal s tým, že pre Dánsko aj Slovensko sú ťažiskové rovnaké odvetvia ako energetika, zelené technológie alebo poľnohospodárstvo. Za jeden zo spôsobov ako prekonávať výkyvy v hospodárstve považuje vytvorenie spoločných obchodných partnerstiev. „Jedným z príkladov je aj partnerstvo medzi Slovenskom a Dánskom v oblasti poľnohospodárstva, ktoré funguje veľmi efektívne,“ konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu