Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozičné návrhy zákonov v parlamente neprešli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Snaha poslancov Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) ochrániť subdodávateľov verejných zákaziek pred druhotnou platobnou neschopnosťou skončila v parlamente neúspechom.

Poslanci ich návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorý predkladali poslanci za KDH Ján Hudacký, Ján Figeľ a Július Brocka, neposunuli do druhého čítania. Parlament sa tak ním ďalej nebude zaoberať. Za tento legislatívny návrh hlasovalo 61 poslancov, proti bol jeden poslanec a 74 zákonodarcov sa pri hlasovaní zdržalo. Podľa tohto návrhu mali víťazi zákaziek verejných obstarávaní povinnosť uhrádzať faktúry subdodávateľom v stanovených lehotách, inak by o zákazku prišli.

Podporu parlamentu nezískal ani návrh poslancov za Most-Híd Bélu Bugára a Józsefa Nagya na vydanie ústavného zákona o nezdaňovaní dôchodkov. Za prijatie takejto úpravy bolo 40 poslancov, proti 36 poslancov a 58 poslancov sa pri hlasovaní zdržalo. Strana Most-Híd chcela ústavným zákonom zabrániť zdaňovaniu dôchodkov.

Takýto krok mal ochrániť dôchodcov, zabezpečiť trvalé garancie a poskytnúť istoty pre udržanie ich životnej úrovne na základe širšieho politického konsenzu. Istoty pre dôchodcov navrhovala strana Most Híd garantovať ústavnou väčšinou preto, aby akákoľvek vláda nemohla v budúcnosti pod náhlym tlakom mimoriadnej finančnej situácie zaviesť daň na dôchodky.

Do ďalšieho legislatívneho procesu poslanci neposunuli ani návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý predložili poslanci za KDH Ján Hudacký a Pavol Zajac. V tomto prípade bolo za návrh novely 58 poslancov, proti jeden a 79 členov zákonodarného zboru sa hlasovania zdržalo. Poslanci za KDH navrhovali zatraktívniť pre zamestnávateľov príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. Súčasný príspevok totiž podľa nich svojim paušálnym nastavením nemotivuje na vytváranie pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou.

Výška príspevku mala preto podľa návrhu poslancov za KDH od začiatku budúceho roka závisieť od mzdy zamestnanca, keďže mala zodpovedať poistnému na zdravotné a sociálne poistenie platenému zamestnávateľom vo výške 35,2 % z hrubej mzdy zamestnanca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu