Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Galko: Kaliňák a Kažimír sa hrajú na dobrého a zlého policajta

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Ministri vnútra a financií Robert Kaliňák a Peter Kažimír (obaja Smer-SD) sa hrajú pred verejnosťou na dobrého a zlého policajta. Myslí si to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS).

Prvý z nich chce totiž, aby policajti a vojaci po novom platili z výsluhových dôchodkov do dosiahnutia 62 rokov desaťpercentný stabilizačný odvod. Rezort financií súčasne navrhuje, aby sa výsluhové dôchodky zdanili riadne, teda 19-percentnou sadzbou.

"Predpokladám, že to bude minister financií, ktorý ustúpi s tým zdaňovaním a nakoniec sa to vojakom a policajtom predloží tak, že bude len desaťpercentný odvod a že ich vlastne siloví ministri zachránili. Podľa mňa ministri podceňujú vojakov a policajtov, keď si myslia, že im na takúto hru skočia," zdôraznil Galko.

Všetky zmeny navrhnuté v rámci novely zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov sa podľa neho dotknú aj súčasných príslušníkov silových zložiek. Návrh je preto podľa neho v rozpore s predvolebným prísľubom sociálnych demokratov o nezasahovaní do tohto sociálneho systému. "Toto je rana istoty vojakom a policajtom rovno medzi oči," poznamenal Galko.

Kaliňák už minulý týždeň ubezpečil, že platenie odvodov a zdaňovanie výsluhových dôchodkov určite nebude fungovať súčasne. "Principiálne sú odvody a dane jedno a to isté - to sú len alternatívy, nie súčet návrhov," povedal. Rozhodnutie o tom, ktorý návrh sa nakoniec bude uplatňovať, však podľa neho ešte nepadlo. Cieľom návrhu rezortu vnútra je v konečnom dôsledku dlhodobo zastabilizovať systém sociálneho zabezpečenia vojakov a policajtov, ktorý je v súčasnosti v deficite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu