Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico reštituentom byty kupovať nebude: Ľudia môžu skončiť na ulici!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládni poslanci robia, čo je v ich silách, aby pomohli nájomníkom v reštituovaných a privatizovaných bytoch.

"Asi nikto nemôže od nás očakávať, že každému kúpime byt za 10 miliónov korún (331.939 eur)," odkázal reštituentom premiér Robert Fico (Smer-SD). Tí dnes prišli pred budovu Úradu vlády SR, aby vyzvali vládny kabinet k rýchlejšiemu konaniu.

Protestujúci nájomníci sú totiž rozčarovaní z pomalého konania Ficovho vládneho kabinetu. Strana Smer aj jej šéf Fico im totiž sľúbil pomoc pri riešení ich problémov, ktoré im podľa ich slov vznikli pri zmenách bývalej vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Tie umožnili majiteľom bytov dať svojim nájomníkom výpovede.

Nájomníci pritom od doručenia výpovedí musia byt opustiť do 12 mesiacov, ale zároveň požiadať o náhradné bývanie od mesta. "Súčasná vláda odsudzovala tento zákon, že je diskriminačný, dostali sme od nich písomný prísľub, že po voľbách, keď budú pri moci, tak príde novela zákona a spoločne to budeme riešiť," vysvetlil pre média predseda občianskeho združenia Právo na bývanie Kristián Straka.

Najakútnejším problémom je totiž fakt, že od tohtoročného októbra už niektorým nájomníkom začnú platiť výpovede a musia sa z bytu odsťahovať. Iba v Bratislave dostalo od platnosti zákona výpovede takmer 800 ľudí. Straka však upozornil, že títo nájomníci majú problém s náhradným bývaním, keďže doteraz bratislavský magistrát posúdil iba 63 žiadostí. "Iba vybavovanie žiadosti, teda rozhodnutie nároku na náhradný byt, mu bude takýmto tempom trvať 11 rokov," zdôraznil.

Nájomníci žiadajú vládu o urýchlené konania, ktoré už začal vládny poslanec Maroš Kondrót (Smer-SD). Ten cez legislatívnu zmenu navrhuje, aby nájomca, ktorý má nárok na bytovú náhradu, nebol povinný sa vysťahovať z bytu a byt vypratať, kým mu obec túto náhradu neposkytne. Tento návrh sa však dostáva na prebiehajúcej schôdzi parlamentu iba do prvého čítania, a tak môže byť definitívne schválený najskôr na októbrovej schôdzi, čo bude už pre niektorých nájomníkov neskoro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu