Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obyvatelia v zreštituovaných domoch majú len 3 dni: Ak nepodáte žiadosť, môžete prísť o byt!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Ak bývate v reštituovanom byte a majiteľ vás z neho chce dostať výpoveďou, máte možnosť požiadať obec o náhradné nájomné bývanie. Termín podania žiadosti vyprší 30. septembra.

 

Vlastníci reštituovaných bytov mali možnosť dať výpoveď nájomcovi do konca marca 2012. Výpovedná lehota je 12 mesiacov. Ak ste takúto výpoveď dostali, už len do konca týždňa máte možnosť podať žiadosť na poskytnutie bytovej náhrady v príslušnej obci, na území ktorej sa reštituovaný byt nachádza. Ak tento termín prepasiete, nárok na bytovú náhradu vám zanikne.

Z dôvodu reštitúcii nemôže nikto skončiť na ulici. „Neumožňuje to zákon 260/2011 Z.z. o spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom. Ak nájomca podá žiadosť v zákonnej lehote, môže obývaný byt užívať až do právoplatného rozhodnutia o uvedenom nároku, resp. v prípade pozitívneho rozhodnutia, až do reálneho poskytnutia bytovej náhrady,“ uvádza sa v stanovisku Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Obyvatelia v zreštituovaných domoch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Obec je povinná poskytnúť bytovú náhradu každému, koho žiadosť bola odsúhlasená, do 31. decembra 2016.

V súčasnosti už obce posudzujú prijaté žiadosti. Podľa počtu priznaných nárokov si zvolia formu obstarania náhradného bývania. Môžu byty postaviť, kúpiť už hotové, alebo dokonca si ich aj prenajímať. Štát na tento účel vyčlenil celkovo 72 miliónov eur, a obciam ich bude rozdeľovať  na základe žiadosti o dotáciu postupne v rokoch 2013-2015. Počet výpoveďou dotknutých nájomných vzťahov je približne 900 na celom území Slovenskej republiky. V prepočte to znamená, že na jeden byt vychádza viac ako 72 tisíc eur.

Ako podať žiadosť
Každý kto výpoveď z nájomného bytu s  regulovaným nájomným dostal, by mal do konca septembra zájsť na obecný úrad a podať Žiadosť o poskytnutie bytovej náhrady. K jej vyplneniu budete potrebovať nasledujúce údaje:
1. Osobné údaje žiadateľa (meno, priezvisko, rodné priezvisko, titul, dátum narodenia, rodné číslo, adresu trvalého pobytu, adresu prechodného pobytu, údaj o rodinnom stave, číslo občianskeho preukazu nájomcu a spoločného nájomcu),
2. Osobné údaje posudzovanej osoby (meno, priezvisko, rodné priezvisko, titul, dátum narodenia, rodné číslo, adresu trvalého pobytu spoločne posudzovanej osoby, údaj o príbuzenskom vzťahu k žiadateľovi, dátum začatia užívania bytu),
3. Označenie bytu (adresu, kde sa nachádza, údaj o počte obytných miestností, údaj o podlahovej ploche bytu v m2, dátum začatia užívania bytu),
4. Prílohy (kópia nájomnej zmluvy alebo iného dokladu, ktorý preukazuje právo nájmu, deklarácia majetku, vyhlásenie o pravdivosti údajov, súhlas so spracovaním osobných údajov).

Aj keby vám niektoré údaje chýbali, rozhodne sa na obecný úrad zájsť oplatí. Podaním aj neúplnej žiadosti sa dostávate do evidencie. V momente prijatia žiadosti obcou začína správne konanie o priznaní nároku na poskytnutie náhradného bývania a dostávate sa pod ochranu zákona, ktorý neumožňuje, aby ste skončili na ulici. Ak niektorá povinná príloha žiadosti chýba, obec konanie preruší a vyzve vás, aby ste v stanovenej lehote žiadosť doplnili. Takže aj bez potrebných príloh sa konanie začne a prípadné nedodanie, resp. neúplné prílohy nemajú vplyv na lehoty.

Obec rozhodne do 90 dní od doručenia žiadosti, či máte, alebo nemáte právo na náhradné bývanie. Ak rozhodnutie bude pozitívne, v nasledujúcich troch rokoch získate nový nájomný byt. Do toho termínu zostávate na pôvodnej adrese, v byte reštituenta. Problém s reštitúciami by mal byť definitívne doriešený do 31.12. 2016

Aktuálny stav žiadostí k 14. septembru 2012:
Počet kópii výpovedi doručených obciam do 31.marca 2012 - 907
Aktuálny počet podaných žiadostí na obce - 563
Stále chýba 344 žiadostí o náhradné bývanie. Buď už majú vlastné bývanie, alebo si podanie žiadosti nechávajú na poslednú chvíľu.

Obyvatelia v zreštituovaných domoch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Termíny sa môžu posunúť

Novela zákona z dielne poslanca Maroša Kondróta (SMER SD) chce predĺžiť obe lehoty. Na podanie výpovede by sa predĺžila z 31. marca 2012 do 31.12. 2012 a možnosť podať žiadosť o náhradné bývanie z 30.09.2012 na 30.04. 2013. Majitelia reštituovaných bytov, by tak mohli dať svojim nájomníkom dodatočné výpovede a nájomníci, ktorí prešvihnú tento termín by mohli dodatočne požiadať o náhradné bývanie.

Druhou zmenou je, že na základe tejto novely budú môcť o náhradné bývanie požiadať aj ľudia, ktorým majiteľ nedal výpoveď. Každý by tak dostal šancu vyriešiť si svoje bývanie.

Ak by návrh zákona prešiel do 2. čítania, bude prerokovaný na nasledujúcej schôdzi, čiže najskôr 16. októbra 2012. Preto ak máte v rukách výpoveď, požiadajte o náhradné bývanie čo najskôr, aby ste stihli lehotu do 30.9.2012 a vyhli sa tak zbytočným nezrovnalostiam.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu