Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo spravodlivosti je pasívne a alibistické, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská vidí na strane ministerstva spravodlivosti pasivitu a alibizmus.

„Samotná pasivita a alibizmus, je problém, pretože chýbajúci tlak po zmene správania sa znamená to, že etablované štruktúry a etablované osoby, ktoré sa vedia pohybovať v justičných štruktúrach, môžu naplno pôsobiť a ovládať systém tak, ako to niekomu vyhovuje,“ povedala Žitňanská v rozhovore. Preto toto volebné obdobie vníma ako preťatie reformných snáh v justícii, pretože chýba vôľa. „Chýba vôľa pokračovať v zmenách, pretože pri moci sú politici, ktorí sú napojení na okruh ľudí, ktorí v týchto vodách vedia chodiť a vyhovuje im to,“ konštatovala.

Najväčším problémom justície sú podľa Žitňanskej vnútorné štruktúry moci. „Ja si hlboko vážim stovky sudcov, o ktorých som presvedčená, že sú to úplne normálni ľudia, ktorí si chcú normálne robiť svoju prácu, nie sú zapojení v žiadnych korupčných schémach. Ráno prídu, robia a poobede odídu. Takisto som presvedčená, že keď hovoríme o vnímaní korupcie, tak je to dané nie každodennými prípadmi, ale škandálnymi prípadmi. Sú to niektoré trestné kauzy a niektoré obchodno-právne kauzy. Ide o kauzy, v ktorých sa točia veľké peniaze. Platí princíp, že takéto peniaze posvätené právoplatným rozhodnutím, sú tie najčistejšie špinavé peniaze, ktoré existujú,“ vyhlásila. Aj keď podľa nej ide z hľadiska celkového počtu prípadov, ktoré prejednávajú súdy o malý počet, tak sú to významné prípady, z ktorých istá sieť veľmi dobre žije a vyhovuje im to.

Podľa Žitňanskej je preto dôležitý tlak na otvorenosť, pretože čím je systém otvorenejší, tým horšie sa takéto schémy uplatňujú. „Na druhej strane o to je dôležitejšie dostávať čo najviac čestných ľudí do systému, aby postupne aj v systéme vznikal ten tlak na vytlačenie takýchto ľudí zo systému a aby postupne nabrali prevahu. Je to dlhodobá záležitosť a práve preto považujem za nebezpečné preťatie tohto tlaku na zmeny, čo len na pár rokov,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu