Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čaplovič chce dostať Planétu vedomostí do škôl už koncom tohto roka

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce školám kúpiť digitalizované učivo Planéta vedomostí. Interaktívne učivo z fyziky, chémie, biológie, prírodovedy či matematiky by školy mohli dostať už v decembri tohto roka. Šéf rezortu to uviedol v rozhovore pre TASR.

„Keďže s niektorými učebnicami meškáme, bol by som veľmi rád, keby sa Planéta vedomostí dostala do škôl nielen ako vianočný darček, ale možno ako mikulášsky darček, možno aj skôr. Budem sa usilovať, aby to bolo čo najskôr vyexpedované a zo strany ministerstva aj zabezpečené po stránke kúpy,“ podčiarkol Čaplovič. Súťaž na nákup digitálneho učiva vyhlásil ešte bývalý minister Ján Mikolaj (SNS).

Úrad pre verejné obstarávanie ju však rozhodol zrušiť. O nákupe Planéty vedomostí s firmou Agemsoft rokoval aj exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Kúpiť ju plánoval bez súťaže. V októbri minulého roka však rozhodol, že digitalizované učebnice v hodnote šesť až 12 miliónov eur nekúpi. Rozhodnutie odôvodňoval nesúladom medzi kvalitou a cenou.

Rezort vtedy tvrdil, že v Planéte vedomostí je 126 chýb. Na viaceré nedostatky upozornili denník Sme aj časopis .týždeň. Súčasné vedenie ministerstva tvrdí, že pri rokovaní so skupinou dodávateľov Agemsoft a Atos vychádza aj z rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý stanoviskom z februára tohto roku odobril Jurzycov postup „rokovacie konanie bez zverejnenia“.

Čaplovič tvrdí, že školy, ktoré si program skúsili, ho žiadajú. Niektoré si planétu podľa neho zakúpili aj samé. S Agemsoftom je šéf rezortu podľa vlastných slov priebežne v kontakte. Od dodávateľov však požaduje odstránenie chýb a zníženie ceny aspoň o milión eur.

„Keď to bude mať odstránené, nič mi nestojí v ceste, aby sme tú prvú maržu po dohode zaplatili, ale tak, aby som mal istotu, že sa to dostáva na jednotlivé základné školy,“ zdôraznil. Koľko je ochotný dať za Planétu vedomostí, neprezradil. „Nemôžem vám povedať, s koľkými miliónmi rátam. Musíme vychádzať aj zo štátneho rozpočtu a mám záujem, aby sa to rozbehlo. Na druhej strane očakávam od tejto firmy, aby odstránila nedostatky, pre ktoré sa pozastavil celý ten proces po kritike odbornej verejnosti,“ uviedol.

Časopis .týždeň vlani upozornil, že školy v minulosti dostali produkt, ktorý sa sčasti zhoduje s Planétou vedomostí. Minister nezisťoval, či na školách je podobný program. „Keď sa budeme takto sporiť, nikdy nebudeme mať nič. A táto verzia vyrobená v zahraničí bola úspešná na mnohých anglických školách,“ zdôvodnil s tým, že na ministerstve má analýzu z roku 2011, podľa ktorej je program veľmi dobrý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu