Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Platy učiteľov sú po vede a VŠ štipendiách prioritou rozpočtu

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Platy učiteľov patria medzi tri hlavné priority, ktoré si šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) stanovil v súvislosti s budúcoročným rozpočtom.

„Prvá priorita je veda a výskum, predovšetkým projekty a programy, ktoré sa týkajú Agentúry pre výskum a vývoj. Druhá priorita sú sociálne štipendiá pre vysokoškolských študentov a tretia priorita sú platy učiteľov. Toto je všetko, čo môžem povedať,“ reagoval Čaplovič na otázku, či sa učitelia v novom školskom roku dočkajú zvýšenia platov. Poznamenal tiež, že sa mu na svoju stranu podarilo získať dobrého spojenca – ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). „Podpredseda vlády a minister financií má na prvom mieste priorít školstvo. Z toho sa veľmi teším, že som ho získal na svoju stranu,“ zdôraznil. Ministerstvo financií navrhuje v rozpočte na rok 2013 pre školstvo 2,45 miliardy eur. Oproti rozpočtu na tento rok by si tak malo polepšiť o 16,6 milióna eur.

Školský odborový zväz je stále v štrajkovej pohotovosti. Na prvom stretnutí s novým ministrom sa nedohodli na vytvorení postupových krokov navýšenia financií v školstve. Čaplovič zástupcom zväzu vtedy oznámil, že štátna kasa je prázdna, a tak bude zvýšenie prostriedkov do školstva a aj platov v roku 2012 problematické. Podľa odborárov by platy učiteľov v regionálnom školstve mali počas štvorročného volebného obdobia dosiahnuť 1,2- až 1,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Vo vysokom školstve by platy mali vzrásť na 1,7- až trojnásobok podľa kariérneho rastu, čiže v priemere by mali dosiahnuť dvojnásobok priemernej mzdy. V katastrofálnej platovej situácii sú podľa odborárov nepedagogickí zamestnanci, ktorých najnižšia tarifa v tabuľke nedosahuje ani minimálnu mzdu.

Školský odborový zväz zvolal na pondelok (27.8.) tlačovú besedu, kde bude informovať o výsledkoch mimoriadneho rokovania rady zväzu. Tá má rozhodnúť o prijatí ďalších postupových krokov, ktorých cieľom je navýšenie platov všetkých kategórií zamestnancov školstva. Na tento víkend Nové školské odbory (NŠO) naplánovali protestný splav Hrona s názvom Slovenské školstvo dolu vodou. Netradičným spôsobom tak chceli upozorniť na nízke platy v školstve. Predstavitelia NŠO v júni zaniesli na Úrad vlády petíciu s viac ako 55.500 podpismi. Požadujú v nej vyššie platy a viac investícií do školstva, ale aj možný odchod do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve. Začiatkom augusta listom požiadali o stretnutie aj ministra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu