Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhý pilier zatiaľ opustilo 5,4 tisíc sporiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od začiatku septembra do 26. októbra tohto roka z druhého dôchodkového piliera vystúpilo vyše 5,4 tisíca sporiteľov. V rovnakom období sa účastníkom systému starobného dôchodkového sporenia stalo takmer 3,7 tisíca osôb.

Dnes to uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Za september pritom do druhého piliera vstúpilo 1,6 tisíca nových sporiteľov a tento systém opustilo 2,7 tisíca sporiteľov.

Od začiatku septembra tohto roka do konca januára budúceho roka dostalo 1,45 mil. sporiteľov v druhom pilieri možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému, spravovaného Sociálnou poisťovňou. Po vystúpení sporiteľa z druhého piliera jeho dôchodková spoločnosť prevedie nasporenú sumu na účet Sociálnej poisťovne.

Pri predložení legislatívneho návrhu na otvorenie kapitalizačného piliera rezort práce a sociálnych vecí vychádzal z predpokladu, že zo sporivého piliera vystúpi 60 tis. sporiteľov a jeho účastníkom sa stane 10 tis. nových sporiteľov. Otvorenie kapitalizačného piliera má v budúcom roku zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne o 229,1 mil. eur.

Druhý dôchodkový pilier prvá vláda Roberta Fica otvorila dvakrát. Prvýkrát sa tak stalo v prvom polroku 2008, kedy z tohto systému vystúpilo vyše 106 tisíc sporiteľov a jeho účastníkom sa stalo takmer 23 tis. nových sporiteľov. Druhýkrát sa sporivý pilier otvoril v období od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009. V tomto období druhý pilier opustilo 66 tis. sporiteľov a vstúpilo do neho 14,5 tisíca nových sporiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu