Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrana šetrí kde sa dá, našli peniaze pre letectvo a na výstroj

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Rezort obrany šetrí kde sa dá, od začiatku roka z vnútorných rezerv získal už viac ako 20 miliónov eur. Tie okamžite presunuli na priame zlepšenie podmienok služby príslušníkov ozbrojených síl.

Najviac ich pocítia vojaci, ktorí pracujú s leteckou technikou, úspory využili aj na nákup výstroja. „Od nástupu nového vedenia ministerstva obrany minister Martin Glváč prijal opatrenia na zefektívnenie vynakladania finančných prostriedkov rezortu. V spolupráci s náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučíkom Petrom Vojtekom prehodnotili plánované výdavky a zamerali sa len na tie, ktoré nevyhnutne súvisia s plnením úloh zabezpečenia obrany štátu a plnením záväzkov súvisiacich s členstvom Slovenska v NATO a EÚ," uviedol hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Financie smerujú najmä na údržbu leteckej techniky vrátane predĺženia technického života vrtuľníkov Mi-17, generálnych opráv ich agregátov, kontrolno-obnovovacích prác na lietadlách L-39 a MiG-29. „Cieľom je doplniť deficit aj z minulého roka,“ uviedol Vanga. Opravy sa dočkajú aj radary, u ktorých zistili, že rušia civilnú dátovú prevádzku.

Za presunuté peniaze v najbližšom období okrem toho predĺžia technický život leteckých rakiet pre stíhacie letectvo, ako aj rakiet pre systémy protivzdušnej obrany. Z úspor okrem toho nakúpia náhradne diely pre všetky druhy leteckej a radarovej techniky a techniky protivzdušnej obrany, ktoré majú ozbrojené sily SR vo svojej výzbroji. Vyrieši sa tak dlhodobý problém s ich nedostatkom.

Z úspor riešia aj problém s výstrojom vojakov. „Uniformami, poľnými rovnošatami, nosnými modulárnymi systémami a ďalším výstrojom budú po dlhom období aspoň sčasti uspokojené potreby príslušníkov ozbrojených síl,“ tvrdí Vanga. V pláne je aj nákup novej rádiovej, elektrotechnickej a výpočtovej techniky a pohonných hmôt a mazív. Výmena zastaraných vozidiel už začala nákupom 70 nových malých terénnych automobilov, z ktorých si už vojaci prevzali prvých 50 kusov. Nakupovať by sa mali aj sanitné vozidlá. Ozbrojené sily v ťažkej finančnej situácii prehodnotili svoje požiadavky na počet automobilovej techniky a zo svojho automobilového parku vyradili takmer 20 percent vozidiel, ktoré sa už obmieňať nebudú.

Aj napriek takémuto získaniu pomerne vysokej sumy však dlhodobo poddimenzovaný obranný rozpočet podľa hovorcu neumožňuje uspokojiť všetky nevyhnutné potreby ozbrojených síl. „Možnosti, ako získať prostriedky z vnútorných zdrojov, sú takmer vyčerpané, preto minister obrany verí v úspešný priebeh rokovaní s ministerstvom financií o podobe štátneho rozpočtu na budúci rok s cieľom finančne pokryť všetky prioritné úlohy ozbrojených síl pri plnení ich poslania,“ uzavrel Vanga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu