Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

O SPP bude mimoriadne rokovať hospodársky výbor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Predajom 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu sa bude vo štvrtok na mimoriadnom rokovaní zaoberať parlamentný výbor pre hospodárstvo.

Ako uviedol dnes predseda výboru Ján Hudacký (KDH), dôvodom je netransparentnosť prezentácie celého procesu. Na otázky poslancov príde odpovedať minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Problém podľa Hudackého nie je v predaji vlastníckych podielov, ale v reorganizácii v rámci SPP.

Hudackého znepokojuje, že štát chce kontrolovať ceny pre koncových spotrebiteľov cez valné zhromaždenie, čo však môže už dnes. Dodal, že o cenách rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. „Nevieme tiež za akých podmienok získa štát 49 percent, aby si zabezpečil sto percent v materskej spoločnosti,“ uviedol Hudacký s tým, že materská spoločnosť bude bez aktív. Reálne bude totiž majetok v dcérskych spoločnostiach.

Slovensko môže získať 100-percentný podiel v materskej spoločnosti SPP. Štát by tak získal kontrolu nad cenotvorbou v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. V hlavných dcérskych spoločnostiach slovenského dominantného dodávateľa zemného plynu, v SPP-distribúcia a vo firme Eustream, by mal byť majoritným akcionárom samotný SPP s 51-percentným podielom a skupina EPH so 49-percentným podielom, ktorá v nich bude mať manažérsku kontrolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu