Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opozícia neuspela, dôchodky z programu nevypadli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Opozícia sa v úvode prvého rokovacieho dňa šiestej schôdze pokúsila prekaziť rokovanie o novele zákona o sociálnom poistení, ktoré chce vláda schváliť v skrátenom legislatívnom konaní. Jej pokusy však stroskotali na vládnej väčšine.

Tá odmietla žiadosť opozície, aby plénum nerokovalo o novele zákona o sociálnom poistení a o skrátenom konaní, keďže sú stále pochybnosti o čistote procesu prijímania právnej normy. "Keďže stále trvajú pochybnosti o tom, či boli splnené všetky podmienky na skrátené konanie, navrhujem vyradiť tento bod z programu," vyhlásil poslanec SaS Martin Poliačik.

Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS sa domnieva, že plénum by malo vyradiť aj samotnú novelu zákona, nielen návrh na skrátené konanie. "Domnievam sa, že by sme o ňom mali rokovať vtedy, keby vláda tento návrh nanovo predložila. Domnievam sa dokonca, že to môže urobiť až po uplynutí šesťmesačnej doby," vysvetlila.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) chcel uznesením zaviazať vládu, aby návrh zákona vzala späť do medzirezortného pripomienkového konania a zverejnila ho na portáli právnych predpisov, čo v doterajšom procese neurobila. Podľa Mihála tým vylúčila verejnosť z procesu. "Vláda pripomienkové konanie skrátila na tri pracovné dni a tým úplne znemožnila občanom SR oboznámiť sa s návrhom a pripomienkovať," zdôraznil. Upozornil tiež, že občania SR sa kvôli tomu už obracajú na Ústavný súd SR.

Ani jeden z návrhov opozície Smer-SD nepodporil. Neuspel ani Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý chcel zaradiť do programu petíciu občanov SR za zachovanie odvodov do druhého piliera. Myslí si, že popri rokovaní o dôchodkoch "by mal zaznieť hlas občanov". Plénum odmietlo aj návrh Alojza Hlinu (OĽaNO), ktorý chcel výjazdové rokovanie parlamentu v rómskej osade v Letanovciach. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) po odmietnutí všetkých opozičných návrhov požiadal o okamžité zvolanie poslaneckého grémia, ktoré sa následne zišlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu