Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exminister Mihál: Premiér manipuluje a nepozná jednoduché počty!

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Navrhované zmeny v novele zákona o sociálnom poistení sa dotknú takmer troch miliónov ľudí na Slovensku. Takto spočítal celú dotknutú skupinu exminister práce a poslanec za SaS Jozef Mihál a vyvrátil tak tvrdenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že ide iba o 12 % najbohatších ľudí krajiny.

"Premiér manipuluje a nepozná jednoduché počty," konštatoval počas rozpravy k tejto zmene v Národnej rade SR. Vymenoval 1,5 milióna sporiteľov v druhom pilieri, pričom sporiteľ s priemerným príjmom príde na svojom dôchodkovom účte o 90.000 eur. "Toto číslo napísali úradníci ministerstva práce," zdôraznil Mihál.

Ďalšou skupinou je viac ako 300.000 živnostníkov a väčšiny z nich sa dotkne zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu. Výraznejšou skupinou sú dohodári, ktorých je približne 800.000. Exminister varoval, ľudia pracujúci práve na dohodu môžu stratiť pre navrhované zmeny rezortom práce zárobkovú činnosť.

Novela zákona bude mať negatívny vplyv aj na dobrovoľne poistené osoby, ktorých je do 20.000, ale aj na 100.000 samoplatiteľov v zdravotnom poistení. Týmto sa majú zvýšiť odvody, ktoré tak môžu časť samoplatcov - dobrovoľne nezamestnaných - dohnať na úrady práce. Potom za nich bude musieť platiť odvody štát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu