Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oslabenie 2. piliera je podľa Brocku jedno z najhorších opatrení

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zníženie príspevkov do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy je podľa poslanca Národnej rady SR Júliusa Brocku (KDH) jedno z najhorších konsolidačných opatrení.

„Toto je podstata dlhovej krízy. Prejesť dnes to, čo sme mali prejesť zajtra, prípadne neskôr,“ povedal v rozprave k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Vláda podľa neho znížením váhy kapitalizačného piliera robí všetko pre to, aby vyhnala sporiteľov z druhého dôchodkového piliera. „Zbúral sa mýtus, že si ľudia z 9 percent nenasporia na dôchodok. Zo 4 percent si nasporia?“ spýtal sa premiéra Roberta Fica.

Poslanec za KDH upozornil na to, že sporitelia budú mať po znížení príspevkov o polovicu nižší dôchodok z druhého piliera. „Sporiteľovi s priemerným príjmom príde na jeho účet takmer o 500 eur ročne menej,“ povedal Brocka. Vláda podľa neho vytvára klamlivú predstavu o tom, že v dôchodkovom systéme bude viac peňazí. „Naopak, bude v ňom o 500 miliónov eur menej,“ tvrdí. Kabinet totiž podľa Brocku namiesto toho, aby naďalej pomáhal Sociálnej poisťovni vykrývaním deficitu v štátnom priebežnom pilieri, spomínaných 500 mil. eur ročne vezme sporiteľom v druhom pilieri. „Už sa nebude do Sociálnej poisťovne pumpovať zo štátneho rozpočtu,“ dodal.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do dvoch rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu