Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci začali rokovať o dôchodkoch a odvodoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národná rada SR začala dnes rokovať o návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý má zaviesť významné zmeny v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. Upravuje tiež zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby, ako aj zavedenie platenia odvodov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Poslanci by mali o týchto zmenách rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, o čo ich v pondelok požiadala vláda. Kabinet chce totiž pre horší vývoj verejných financií znížiť príspevky do druhého piliera o mesiac skôr, už od začiatku septembra, a nie od začiatku októbra, ako bol pôvodný zámer. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 16 poslancov.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do dvoch rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V tomto roku je minimálny základ na úrovni 339,89 eura, v budúcom roku má predstavovať 393 eur. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO tak stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura.

Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom by sa mali na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %.

Dôchodky sa majú v najbližších piatich rokoch zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Tá bude čoraz viac závisieť od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa majú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov. Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať dôchodkový vek. Ten sa totiž naviaže na strednú dĺžku života, čo znamená, že s predlžujúcou sa strednou dĺžkou života sa bude zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.
Minister vnútra Robert Kaliňák poslancov oboznámi so správou o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy Gorila, dopoludnia by mali zákonodarcovia hlasovať aj o dvojici energetických zákonov k tretiemu energetickému balíčku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu