Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozícia žiada Fica: Krnáča chceme za predsedu NKÚ!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri opozičných strán KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS zaslali predsedovi vlády a lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi list, v ktorom ho okrem iného vyzývajú, aby Smer-SD zabezpečil zvolenie Kamila Krnáča (SaS) za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov, Smer-SD sa má vzdať totalitných praktík a svoju parlamentnú prevahu využiť na posilnenie kontrolných mechanizmov v štáte.

V liste podpísanom predsedami opozičných strán sa píše, že "so znepokojením a rozhorčením sledujeme rozhodnutia strany Smer-SD, ktoré oslabujú kontrolné funkcie v štáte. Od strany, ktorá sa nedelí o moc s koaličným partnerom, sa očakáva väčší rešpekt k písaným i nepísaným demokratickým pravidlám a zvyklostiam a väčší cit pre udržanie rovnováhy medzi rôznymi súčasťami štátnej moci". Smer-SD však podľa opozície nadväzuje na tradíciu spred Novembra '89, ktorá mala tristné pokračovanie v mečiarizme.

"Boli sme svedkami zjavnej neochoty zvoliť za predsedu ÚVO kandidáta za KDH, na ktorého spoločnej nominácii sa dohodli zástupcovia opozičných strán. S veľkým znepokojením sme sledovali aj pochybné odvolanie riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej. KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS preto opätovne potvrdzujú spoločné odhodlanie presadzovať na predsednícky post NKÚ kandidáta za SaS," deklarujú lídri.

Krnáč vo štvrtok (26.7.) v tajnej voľbe zvolený nebol, a to aj napriek tomu, že Smer-SD spoločnému kandidátovi opozície podporu deklaroval. Krnáč však nezískal ani hlasy všetkých opozičných poslancov, no aj s nimi by mu to nestačilo. Na zvolenie potrebuje 76 hlasov (dostal 53), kým celá opozícia ich má len 67. Musí sa teda pripojiť aj Smer-SD.

To, že za Krnáča nehlasovala ani celá opozícia, nie je podľa Miškova vôbec podstatné. "Je to smiešna interpretácia strany Smer-SD. Oveľa podstatnejšie je, že Smer-SD nedodržal dohodu a nehlasoval za kandidáta opozície," zdôraznil. Miškov tvrdí, že spoločná dohoda opozície na Krnáčovi platí a dôkazom má byť aj tento otvorený list.

Opozícia zároveň vládny Smer-SD vyzvala, aby sa voľba nového generálneho riaditeľa RTVS odložila až do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania Miloslavy Zemkovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu