Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ak SDKÚ neuvidí v školstve zlepšenie, prinesie vlastné alternatívy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pokiaľ sa SDKÚ-DS nedočká v rezorte školstva zlepšenia, pripravuje aj svoje alternatívy, pričom už má premyslený návrh zákona, ako spravodlivejšie odmeňovať učiteľov a tiež platový systém v školstve a financovanie škôl. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

Treba podľa jeho slov podporovať aj školy, aj učiteľov, ktorí sú kvalitní a spraviť zo škôl miesta, kde sa budú deti posudzovať podľa toho, ako sa učia a nie podľa toho, kto má aký mobil a kto má bohatších rodičov. "Na návrhoch, ktoré by zabezpečili určitú spravodlivosť a rovnosť medzi deťmi, pracujeme," informoval médiá Beblavý s dodatkom, že ak bude minister školstva Dušan Čaplovič pokračovať týmto tempom, Slovensko nebude mať o štyri roky lepšie školstvo než dnes a SR lepšie školstvo rozhodne potrebuje.

SDKÚ-DS si váži, že je Čaplovič aktívny a pracovitý, ale jeho členom sa tiež zdá, že svoju energiu orientuje nie úplne správnym smerom. "Boli by sme radi, keby ju orientoval na konkrétne pozitívne kroky pre skvalitnenie škôl a kvalitných učiteľov, ktorí pomôžu, čo zatiaľ chýba," priblížil poslanec Beblavý. V súvislosti s odmeňovaním učiteľov vláda Ivety Radičovej od začiatku tohto roka zvýšila podľa neho učiteľom platy o približne šesť percent, ale v tejto chvíli rezort školstva vysiela signály, že sa nepodarí dosiahnuť ani túto úroveň a pravdepodobne sa platy vôbec zvyšovať nebudú.

Minister Čaplovič predložil do medzirezortného pripomienkového konania novelu vysokoškolského zákona, čo SDKÚ-DS tiež oceňuje, pretože ju prebral z návrhu bývalého ministra Eugena Jurzycu, ktorý však nestihli schváliť. "Vypustil z nej však dve veci, ktoré mohli podporiť kvalitné školy a kvalitných učiteľov," doplnil Beblavý. Ide o novú náročnejšiu akreditáciu a spôsob kariérneho rastu pre najkvalitnejších vysokoškolských učiteľov.

Podľa slov poslanca sa Čaplovičova energia prejavuje skôr v negatívnych oblastiach a v neustálych bojoch s niekým - bojuje s gymnazistami, s centrami voľného času, so samotnými žiakmi alebo s faktami. "Ide napríklad o návrh zákona, ktorý je už v parlamente a o týždeň budeme o ňom rokovať. Pojednáva o tom, že rezort školstva chce zatvárať centrá voľného času, čo spôsobí masové zníženie mimoškolskej činnosti detí, čo nie je vhodný krok," tvrdil. Ďalším nevhodným krokom je návrh zákona, ktorý umožní úradníkom a politikom na samosprávnej úrovni zatvárať súkromné a cirkevné školy bez objektívnych kritérií. "Treba ísť po kvalite a nie po dojmoch," doplnil Beblavý.

Podľa slov predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša platí, že strana chce podporovať ľudí, ktorí tvoria hodnoty a vlastnou prácou sa starajú o seba viac ako tí, ktorí nechávajú, aby sa o nich staral štát a nepracujú, hoci by mohli. "V tomto vidím základný rozdiel medzi našou stranou a socialistami a to ten, že sa snažíme podporovať ľudí, ktorí vlastným pričinením chcú svoju situáciu zlepšiť a napredovať životom," uviedol Frešo a dodal, že vzdelanie je mimoriadne dôležitou oblasťou, kde sa dá investíciou do seba, do vlastných detí a do vzdelávania dosiahnuť poriadny pokrok.

To, čo zatiaľ za 100 dní vlády Roberta Fica strana videla, nebolo podľa neho nijak oslňujúce ani jedným ani druhým smerom. "Budeme to pozorne sledovať, nastavíme zrkadlo a pokiaľ to nepôjde inak, predložíme vlastnú alternatívu," doplnil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Pavol Frešo s dodatkom, že ak nás niekto z krízy dostane, budú to práve hlavne vzdelaní ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu