Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žitňanská: Presunúť gymnazistov na odborné školy nie je dobrý nápad

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Presunúť gymnazistov na stredné odborné školy nie je dobrý nápad. Gymnazisti majú podľa aktuálnych údajov vyššiu šancu zamestnať sa ako absolventi stredných odborných škôl.

V úvode druhého rokovacieho dňa 4. schôdze Národnej rady SR to povedala nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Reagovala tak na novelu zákona o odbornom vzdelávaní z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD).

Podľa právnej normy by mali gymnáziá prijímať len žiakov, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka nemali priemer známok horší ako 2,0. Podmienku by mali žiaci dodržať aj v druhom polroku "deviatky". Na odborných školách s maturitou by mali mať zelenú len žiaci, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75. Okrem toho budú zrejme musieť záujemcovia o gymnáziá aj odborné školy splniť podmienky prijímacieho konania.

Žitňanskej sa nepozdáva "zahrávanie sa so známkami". Upozornila, že na to doplatia žiaci prísnejších učiteľov. Navyše sa obáva, že "zahrávanie sa so známkami" zvýši korupciu v školách. "Známky sa budú kupovať," zdôraznila.

Ministerstvo školstva chce novelou zvýšiť záujem žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a podporiť štúdium v odboroch, ktoré sú požadované trhom práce, avšak v súčasnosti majú nízky počet absolventov. Žitňanská poukázala na to, že podľa súčasných údajov majú gymnazisti vyššiu šancu nájsť si zamestnanie ako absolventi stredných odborných škôl. Žitňanská poukázala na to, že gymnazisti sú v uplatnení sa na trhu práce úspešnejší ako absolventi stredných odborných škôl.

Poslanec Smeru-SD Zoltán Daniš na rozdiel od Žitňanskej víta Čaplovičov návrh. "A spolu so mnou iste aj široká podnikateľská obec, nakoľko jeho zámerom je prispôsobiť sa trhu práce," uviedol. Minister školstva Čaplovič si za svojimi krokmi stojí. Zdôrazňuje potrebu remesiel. "Chýbajú nám remeslá," vyhlásil.

Rokovať majú poslanci dnes aj o novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, podľa ktorej by mal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR povinne každoročne zverejňovať na svojom webovom sídle zoznam vôd určených na kúpanie. Verejnosť sa na základe neho bude môcť nielen informovať, ale tiež podávať svoje návrhy, pripomienky a sťažnosti pri revidovaní a aktualizácii zoznamu a dĺžky kúpacej sezóny. Úlohou ÚVZ SR bude následne tieto návrhy, pripomienky a sťažnosti primerane zohľadniť.

Na rad by mala prísť aj novela zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ale aj zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý je v druhom čítaní. Právna norma má sprísniť dohľad nad humánnymi liekmi. Po novom by mal za predpísanie neregistrovaného humánneho lieku niesť zodpovednosť predpisujúci lekár. Na terapeutické použitie takého lieku sa má zároveň vyžadovať predchádzajúci písomný informovaný súhlas pacienta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu