Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Návrh Mosta-Híd o cyklistoch je Pandorina skrinka, tvrdí Kaliňák

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh Mostu-Híd, ktorý by povolil cyklistom 0,5 promile alkoholu v krvi, je pochopiteľný. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa napriek tomu s takouto zmenou nedokáže stotožniť.

 "Nikto nechce terorizovať niekoho, kto si dá "dvanástku" po dobrom športovom výkone. Na druhej strane však máme niekoľko obetí na cestách, ktoré sú spôsobené práve podnapitými cyklistami a nielenže prídu o život, ale samozrejme ohrozia aj ďalších účastníkov cestnej premávky. Osobne si myslím, že toto je otvorenie Pandorinej skrinky," komentoval dnes po rokovaní vládneho kabinetu Kaliňák.

Hoci podľa vlastných slov by návrh nepodporil, uviedol, že nebude poslancom dávať pokyny, ako by mali pri tejto zmene hlasovať. "Pol promile je podľa mňa veľa. Keby sme boli definovali 0,2, možno 0,3 - ale v praxi, keď nafúka tých 0,2 aj dnes, tak z toho nikto nevyvádza žiadnu zodpovednosť," poznamenal.

Strana Most-Híd predstavila svoj návrh tento utorok (3.7.). Podľa ich výpočtu, zmena by umožnila mužským cyklistom, aby mohli vypiť napríklad liter desaťstupňového piva či 300 ml bieleho vína. Ženy by si pred jazdou na bicykli mohli dopriať iba 600 ml desaťstupňového piva, či 200 ml bieleho vína. Bugárovci pritom zdôraznili, že sa nesnažia zmenou propagovať alkohol na cestách. Myslia si však, že pri cyklistoch by istá tolerancia mohla byť povolená.

Návrh chce Most-Híd presadiť v novele cestného zákona, ktorú predkladajú na júlovú schôdzu Národnej rady SR. Podľa poslanca Andreja Hrnčiara (Most-Híd), v prípade, že členovia Smeru-SD dostanú pri hlasovaní voľnú ruku, novela prejde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu