Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdohlavý Csáky útočí na Pašku: Hungarofóbia a zakomplexovanosť, výbor bude!

Podľa Csákyho sa slovensko-maďarské vzťahy zhoršujú krokmi vlády SR
Podľa Csákyho sa slovensko-maďarské vzťahy zhoršujú krokmi vlády SR (Zdroj: SITA)

KOMÁRNO – Pál Csáky zo Strany maďarskej koalície (SMK) nevidí žiadny problém v tom, že výbor maďarského parlamentu pre spolupatričnosť dnes zasadá v Komárne. Ako povedal pre médiá, maďarská strana neporušila žiadne medzinárodné konvencie a je za to, aby sa tento výbor vrátil na Slovensko aj v septembri. Podľa neho by bolo dobré, keby u nás rokoval spoločne s niektorým výborom Národnej rady SR.

„Tento výbor nemá čo tajiť,“ povedal Csáky.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ostro vystúpil proti tomu, že maďarské Národné zhromaždenie neinformovalo Slovensko o tomto zasadnutí na žiadnej diplomatickej alebo protokolárnej úrovni. „Považujem za absolútne bezprecedentné, aby si národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu,“ povedal Paška.

Csáky na to reagoval, že „zdá sa, že pán Paška má hungarofóbiu, ktorú zneužíva na interný politických súboj v strane Smer. Rozhodne je to nešťastné a nemyslím si, že to bol štátnický prejav a nemal na to hlavne dôvod – žiadny zákon SR, respektíve žiadna medzinárodná konvencia porušená nebola.“ Podľa Csákyho Paška prezentoval len svoj osobný názor, ktorý označil za „výkrik do tmy“. Csáky zároveň nevidí problém ani v tom, že zasadnutie výboru sa koná na akademickej pôde v priestoroch Univerzity Jánosa Seleyho v Komárne. Podľa neho je to „technický detail“, nevie, kto sa takto rozhodol, no „skôr je to nacionalistické hľadisko alebo zakomplexovanosť hľadať v tomto nejakú prekážku“.

Zasadnutie výboru bolo v maďarčine bez prekladu do slovenského jazyka. Témy boli podľa Csákyho rôzne, preberali všetko od vzdelávania cez úlohu tretieho sektora až po problémy maďarskej komunity na Slovensku. Podľa Csákyho sa slovensko-maďarské vzťahy opäť zhoršujú, a to „jednostrannými krokmi vlády SR a politických orgánov SR, ktoré porušujú status quo negradovať menšinovú politiku na úroveň splnomocnenca“. Začatie reformy vysokého školstva Univerzitou Jánosa Seleyho v Komárne je podľa neho provokáciou.

Názor Miklósa Duraya z SMK sa od Csákyho líšil. Podľa neho mala maďarská strana Slovensku oznámiť, že sa u nás chystá rokovať. „Tak ja neviem, že aké sú zvyklosti, ale možno že by nebolo bývalo od veci, keby boli oboznámili slovenskú stranu, že prídu sem rokovať. Inak v rámci Európskej únie ja si myslím, že to nemôže byť žiadny politický ani principiálny problém, ale je to taká zdvorilosť, ja si myslím, že keď vás pôjdem navštíviť, tak dopredu sa zahlásim, že chcel by som vás navštíviť,“ povedal Duray pre médiá. Podľa neho to treba vnímať v takýchto intenciách a netreba tomu dávať žiadny politický zmysel. Program zasadnutia označil za prehľad problémov stavu Maďarov na Slovensku.

Politológ László Öllős vo svojom vystúpení na zasadnutí výboru akcentoval, že podstata problematiky slovensko-maďarských vzťahov spočíva v tom, že do dnešného dňa sa nezmenil na Slovensku pohľad, že Maďari znamenajú nebezpečenstvo pre Slovensko. Öllős zdôraznil, že to nie je pravda. „Bol by tu priestor pre akýsi nový začiatok našich dejín,“ myslí si. Ako ďalej dodal, SMK aj slovenské strany robili v minulosti chyby. „Jednotlivé chyby tak maďarské ako aj slovenské posilňujú toto vnímanie našich vzťahov, napriek tomu, že sme navzájom odkázaní na toho druhého. Máme na výber, či vzájomne budeme druhú stranu oslabovať alebo posilňovať,“ povedal Öllős.

Situácia z roku 2009, keď maďarského prezidenta nepustili na Slovensko, sa dnes nezopakovala, maďarskí poslanci prešli hranice bez problémov. Krátko si uctili aj sochu svätého Štefana v Komárne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu