Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďari oznámili, že k nám prídu rokovať, tvrdí Duray

Miklós Duray
Miklós Duray

KOMÁRNO - Podľa Miklósa Duraya zo Strany maďarskej koalície (SMK) mala maďarská strana Slovensku oznámiť, že sa u nás chystá rokovať. Povedal to pre médiá dnes na zasadnutí výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť v Komárne.

„Tak ja neviem, že aké sú zvyklosti, ale možno že by nebolo bývalo od veci, keby boli oboznámili slovenskú stranu, že prídu sem rokovať. Inak v rámci Európskej únie ja si myslím, že to nemôže byť žiadny politický ani principiálny problém, ale je to taká zdvorilosť, ja si myslím, že keď vás pôjdem navštíviť, tak dopredu sa zahlásim, že chcel by som vás navštíviť,“ povedal Duray. Podľa neho to treba vnímať v takýchto intenciách a netreba tomu dávať žiadny politický zmysel. Program zasadnutia označil za prehľad problémov stavu Maďarov na Slovensku. Na otázku, k čomu pri rokovaniach dospeli, odpovedal, že „zatiaľ k ničomu“.

V Komárne na pôde Univerzity Jánosa Seleyho dnes zasadá výbor maďarského parlamentu pre spolupatričnosť, proti čomu ostro protestuje Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Podľa neho maďarské Národné zhromaždenie neinformovalo Slovensko o zasadnutí na žiadnej diplomatickej alebo protokolárnej úrovni. „Považujem za absolútne bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny si organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu,“ povedal Paška. Politológ a vysokoškolský pedagóg Lászó Öllős dnes pre médiá povedal, že „veľvyslanec Maďarskej republiky tvrdí, že to oznámil.“ Zároveň však dodal, že on je na zasadnutí len ako hosť, a preto mu neprináleží okolnosti zasadnutia nejako bližšie hodnotiť. Situácia z roku 2009, keď maďarského prezidenta nepustili na Slovensko, sa dnes nezopakovala, maďarskí poslanci prešli hranice bez problémov. Krátko si uctili aj sochu svätého Štefana v Komárne. Zasadnutie výboru je v maďarčine bez prekladu do slovenského jazyka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu