Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fica vyrušujú zlaté padáky, o ktorých Figeľ hovorí, že sú v poriadku

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyrušujú zlaté padáky, o ktorých líder KDH Ján Figeľ hovorí, že sú v poriadku. Chce si preto posvietiť na platy ľudí pracujúcich v štátnych podnikoch, akciových spoločnostiach, bankách, spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu a Fondu národného majetku. Povedal to dnes po rokovaní vlády.

"Požiadal som ministrov, aby mi predložili prehľad odmien, platov ľudí, ktorí pracujú v sektore, ktorý som teraz vymenoval," uviedol Fico, ktorý si potom plánuje s ministrami sadnúť a pripraviť návrh, ako v tejto veci ďalej. "Zdá sa, že sú tu pomerne významné disproporcie a budeme musieť na tieto disproporcie postupne reagovať," vysvetlil.

Tému zlatých padákov otvorila 178-tisícová odmena pre bývalú generálnu riaditeľku Slovenskej pošty Marcelu Hrdú. Zmluvu, ktorá jej túto sumu zaručuje, podpísal Figeľ v kresle ministra dopravy. Upozornil na to jeho nástupca Ján Počiatek, ktorý takýto zlatý padák považuje za nehoráznosť.

Figeľ odmieta tému zlatých padákov. Tvrdí, že Hrdá nedostane nič ako bývalá predsedníčka predstavenstva Slovenskej pošty, dostane iba trojmesačnú odmenu za pôsobenie na poste generálneho riaditeľa, čo predstavuje 7000 eur. Ostatné financie sa podľa Figeľa týkajú plnenia zmluvy, ktorá je o výkone funkcie.

Zmluva bola podľa neho vytvorená tak, aby motivovala k vyššiemu než plánovanému hospodárskemu výsledku a obsahuje aj konkurenčnú doložku, ktorá zamedzuje pôsobenie v tom istom odbore po opustení firmy. Zdôraznil, že tento princíp v zmluve je správny, no suma 178.000 eur ho prekvapila. Na otázku, ako ho môže prekvapovať suma, keď zmluvu podpisoval práve on, povedal, že on nepodpisoval sumu, ale pravidlá. Poukázal na to, že nikto pri podpisovaní zmluvy nemohol vedieť, aký bude hospodársky výsledok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu