Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kažimír: Nie sme masochisti, z chystaných opatrení nemáme radosť

Peter Kažimír
Peter Kažimír

BRATISLAVA - Nikto z členov vlády nie je masochista a nikto nemá radosť z konsolidačných opatrení, s ktorými kabinet Roberta Fica (Smer-SD) prichádza. V dnešnej relácii STV O 5 minút 12 to na margo plánovaných krokov smerujúcich k ozdraveniu verejných financií vyhlásil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Snažíme sa však splniť sľub, aby sa opatrenia čo najmenej dotkli ľudí, ktorí žijú z ruky do úst," upozornil Kažimír. Na margo Rady solidarity, kde sa o návrhoch diskutuje, poznamenal, že na záver aj tak rozhodne vláda a preberie plnú zodpovednosť. Zo strany Smeru-SD teda podľa jeho slov nejde o alibizmus. "Sociálni partneri sú s nami za jedným stolom, aby mohli komentovať naše návrhy," vysvetlil.

Líder OĽaNO Igor Matovič však zdôraznil, že ak by chcel Radu solidarity okomentovať politicky, súhlasil by s názorom, že ide o nástroj na zatlačenie opozície, aký používal aj Benito Mussolini. "Ale ak nechcem byť politický, tak je dobré, že sa vládna moc rozpráva so sociálnymi partnermi. Ak by sme tie rozhodnutia nechali len na Smer-SD, nebolo by to dobré. No bojím sa, že bude nasledovať zvaľovanie zlých rozhodnutí na sociálnych partnerov a Rada solidarity bude možno figovým listom," upozornil Matovič.

Na margo plánovaného zrušenia rovnej dane Kažimír podotkol, že v EÚ je priemerná sadzba na úrovni 23,5 percenta, teda SR je stále nižšie. "Žijeme vo svete zmietanom krízou a my sme povinní nájsť peniaze, čo nám nerobí radosť. Zdroje sú dva. Buď je to DPH, alebo daň z príjmov právnických osôb. Ak by sme neboli nútení navyšovať príjmy, nehýbali by sme s tým, ale my ich musíme nájsť. Najjednoduchšie pre štát je zvýšiť DPH, ale jednoduchšie je to v krajinách, ktoré majú dve sadzby. No my tu máme dedičstvo rovnej dane," vysvetlil minister.

Podľa Matoviča porovnávať Slovensko s priemerom EÚ z hľadiska sadzieb daní nie je správne. "Treba sa pozrieť na to, či máme aj priemerné príjmy. Porovnávať sa preto napríklad s Rakúskom je hlúposť. Tie firmy to vrátia ľuďom v tom, že im nezvýšia mzdu o tri či štyri percentá, ale len o polovicu. Vraveli ste, že budete siahať na peniaze len bohatým, odrazu ideme zdaňovať o pätinu vyššou sadzbou aj chudobného zamestnávateľa v Hornej-Dolnej, ktorý má troch či štyroch zamestnancov. On to potom premietne na nich a tým pádom na to takto doplatia aj tí chudobní," vyhlásil šéf OĽaNO.

Kažimír ho však upozornil, že ak vychádzame z toho, že na Slovensku bol od zavedenia rovnej dane podnikateľský raj, "tak mi povedzte, prečo po ôsmich rokoch fungovania v takomto raji máme len jednu firmu svetového mena, Eset, a prečo ľudia s priemerným príjmom tvoria skoro 70 percent populácie? Mzdová úroveň sa teda nenavýšila," argumentoval minister.

Na otázku, či zrušenie rovnej dane nespôsobí pokles hospodárskeho rastu, Kažimír odvetil, že ten sa nezvýšil len vďaka rovnej dani. "Keby sme nemuseli napĺňať štátnu kasu, tak to nerobíme, no keď si máme vybrať medzi zvýšením DPH alebo spotrebných daní, tak si radšej vyberáme daň z príjmu právnických osôb a fyzických, ktoré zarábajú nadštandardne," povedal.

Matovič priznáva, že každý podnikateľ má rád, keď sa dane znižujú. "Ak ľudia uvidia, že platenie daní je hádzanie peňazí do studne, že budú naďalej rozkradnuté, vtedy vám podnikatelia tie peniaze nedajú. Môžete zvýšiť sadzby, no vyberiete menej. Prosím vládu, aby ste skoncovali s podvodníkmi medzi podnikateľmi. Je neúnosné, aby po 22 rokoch boli podnikatelia, ktorí majú celý biznis plán postavený na tom, že neplatia faktúry a dane," apeloval Matovič.

Kažimír sa nevyhol ani otázke, či v súčasnej dobe škrtania a šetrenia je nevyhnutné, aby štát vybudoval vlastný dopravný servis za približne 150 miliónov eur. "Je to v pripomienkovom konaní. Ja sa za to nebudem ani prihovárať, ani ho nebudem haniť. Je to hradené z eurofondov, ale ak nenájdeme ďalšie prostriedky na strane výdavkov a príjmov, tak ja mám ručnú brzdu a žiaden z takýchto projektov nebude môcť byť realizovaný, lebo naň nebudú peniaze," dodal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu