Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gašparovič: Je to takmer zázrak, že sa v obciach svieti a jazdí doprava

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič obdivuje samosprávy obcí a miest, že zo skromných rozpočtov dokážu „živiť“ predškolské zariadenia, základné školstvo, zdravotnícke, sociálne, kultúrne a športové zariadenia.

Verí, že keď mu o svojich problémoch hovoria starostovia a primátori, tak nezveličujú. „Občas získavam pocit, že je to hotový zázrak, ak sa po zotmení rozsvieti pouličné osvetlenie, ak funguje miestna doprava, že sa kosí trávnik alebo zametajú ulice,“ povedal dnes Gašparovič na sneme Združenia miest a obcí Slovenska. Pritom by to mala byť samozrejmosť, dodal.

Prezident si myslí, že nedostatok peňazí len čiastočne môže za neriešenie systémových problémov samospráv. „V rovnakej miere je to o kompetenciách a žiaľ aj o politike a politickom vplyve,“ vyhlásil. Prezident podporuje mestá a obce, ak odmietajú neprimeranú finančnú záťaž, pritom ich pochválil za pomoc pri prekonávaní domácich problémov z globálnej finančnej krízy. Okrem toho podporuje, aby sa samosprávam prefinancovali všetky prenesené kompetencie nielen čiastočne, ale úplne. „Predstava, že samosprávy musia tú istú službu, ktorú štátna správa vykonávala draho, zabezpečovať občanom za zlomok peňazí, alebo dokonca bez akýchkoľvek dotácií, si myslím, že je veľmi mylná,“ povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu