Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci z Mostu: Cyklistom chcú dopriať pivko aj strik!

László Solymos
László Solymos

BRATISLAVA - Strana Most-Híd chce zmierniť nulovú toleranciu alkoholu pre cyklistov. Myslí si, že polícia cez nezmyselné zákony buzeruje poctivých cyklistov a treba s tým niečo robiť. Most-Híd sa preto rozhodol novelizovať cestný zákon, ktorý nastavil nulovú toleranciu alkoholu pre cyklistov.

Mieru tolerancie mieni strana určiť na základe expertízy, o ktorú požiadala. V parlamente o tom dnes informoval šéf klubu László Solymos a poslanec Andrej Hrnčiar. "Zisťovali sme, ako to funguje v iných štátoch. Vo väčšine európskych štátov je určená nejaká tolerancia pre cyklistov. Je to 0,2 až po 0,9 promile," priblížil Solymos s tým, že Slovensko patrí k 11 európskym štátom, v ktorých platí nulová tolerancia. Solymos dodal, že cyklisti sú aj pravičiari, aj ľavičiari, aj obyčajní ľudia, preto verí, že zámer Mostu-Híd nájde pochopenie naprieč celým politickým spektrom a nájde sa priechodné riešenie. Hrnčiar o iniciatíve už hovoril s niektorými poslancami, ktorým sa podľa neho nápad páčil a budú sa zaň prihovárať vo svojich kluboch.

Solymos zdôraznil, že strane nejde o propagáciu alkoholu na cestách. "Ide nám o to, aby sme našli zdravé riešenie, zdravý rozum v zákonoch," vyhlásil. Hrnčiar poukázal, že vďaka súčasnému stavu dochádza k buzerácii cyklistov, ktorí si počas cyklistickej túry doprajú pohár piva. "Cyklisti chodia na cyklotúry, zastavia sa v horských dolinách, kde si dajú v reštaurácii alebo v horskej chate pivo alebo vínny strik a v horskej doline stojí policajná hliadka, ktorá ich odchytáva a dáva im veľké pokuty. Myslím si, že je to neprimerané k tej situácii," povedal Hrnčiar.

Poslanec súhlasí s tým, aby polícia trestala nezodpovedných cyklistov, ktorí prekročia prípadnú mieru tolerancie. Hranicu plánuje určiť strana podľa výsledkov expertízy, o ktorú požiadala Ústav súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. "Požiadali sme tento ústav, aby nám odpovedal na otázku, pri akej koncentrácii alkoholu v krvi je osoba nespôsobilá k bezpečnému vedeniu a ovládaniu jednostopového vozidla bez motora," priblížil Hrnčiar. Expertíza sa pripravuje, jej výsledky by mali byť známe v priebehu dvoch týždňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu