Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Radičová odmietla Lipšicovu ponuku na členstvo v jeho strane

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Bývalá premiérka Iveta Radičová tvrdí, že odmietla ponuku podpredsedu KDH Daniela Lipšica na členstvo v novej politickej strane, o ktorej Lipšic uvažuje. Píše to dnešné vydanie denníka SME.

„Mám v pamäti negatívnu stopu možno nedôvery, možno zrád. S takouto negatívnou stopou neexistuje iná odpoveď ako: nikdy viac,“ povedala pre SME Radičová. Podľa vlastných slov nemá na vrcholovú politiku žalúdok, a to ani ako prezidentská kandidátka. „Myslím, že stačí. Naozaj. Odpoveď je nie,“ uviedla pre SME Radičová.

Expremiérka však plánuje politiku ďalej komentovať a ovplyvňovať. Svoje pôsobenie v politike si predstavuje už len ako „silný občiansky hlas zvonka, nezaťažený straníckym programom, dohodou v rámci straníckych grémií“. Pripravená je tiež radiť ľuďom, ktorým dôveruje a ktorí o to budú mať záujem. Na pozvánky politikov, ktorí ju volajú späť do politiky, hovorí, že „na to mali myslieť pred pádom vlády“.

Jedným z argumentov, prečo Radičová odmietla Lipšica, sú ich rozdielne názory v kľúčových otázkach. Podpredseda KDH napríklad nezahlasoval za euroval a taktiež je proti registrovaným partnerstvám. Lipšic zatiaľ o novom politickom subjekte hovoriť nechce. Stále neoznámil ani to, či bude na júnovom sneme strany kandidovať za predsedu KDH. Denníku SME povedal, že pripravuje novú víziu a rozpráva sa o nej s viacerými politikmi a sympatizantmi pravice. „Pracujem na tvorbe vízie, ktorá sa týka oslovenia stredopravých voličov,“ povedal Lipšic s tým, že o ďalších krokoch je teraz predčasné hovoriť.

O svojej kandidatúre na predsedu KDH sa má Lipšic rozhodnúť do konca mája. Ak sa podľa informácií SME Lipšic rozhodne založiť novú stranu, nebude to robiť po neúspechu na sneme KDH. Znamenalo by to, že za predsedu strany nebude vôbec kandidovať. Ak by založil novú stranu, z KDH by zrejme odišli aj jemu blízki poslanci Radoslav Procházka a Jana Žitňanská. Snažili by sa zrejme osloviť aj populárnych politikov v ostatných pravicových stranách, píše SME. Procházka ešte pred voľbami hovoril pre časopis .týždeň o vízii veľkej ľudovej strany, za ktorú v tom čase považoval hnutie KDH. „Malo by povyberať hrozienka zo strán, kde sú k dispozícii, a malo by im dať priestor,“ tvrdil pred voľbami Procházka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu