Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister financií Kažimír zmenil rétoriku: Daň z dedičstva nebude!

Peter Kažimír
Peter Kažimír

BRATISLAVA - Daň z dedičstva nebude súčasťou konsolidačného balíka. Vyhlásil to vo štvrtok počas rokovania o programovom vyhlásení na pôde finančného parlamentného výboru minister financií Peter Kažimír.

"Daň z dedičstva nie je súčasťou a nebude súčasťou konsolidačných opatrení v najbližších mesiacoch. Verejne vyhlasujem, že daň z dedičstva určite nebude zavedená s účinnosťou od 1. januára budúceho roku,“ povedal.

O znovuzavedení tejto dane sa začalo rozprávať po spoločnej tlačovej konferencii premiéra Roberta Fica a ministra Kažimíra na pracovnej ceste v Bruseli, kde pripustili, že práve táto daň môže byť jedným z nástrojov konsolidácie. Minister financií vtedy tvrdil, že v situácii, keď krajina potrebuje "každé euro“ považuje daň z dedičstva za úplne legitímny nástroj.

Momentálne však svoje vtedajšie vyjadrenia upresňuje a tvrdí, že išlo viac-menej o vyslovenie osobného názoru. "Je to môj hodnotový pohľad na veci, ako by mohli fungovať. Ale to neznamená, že je na tom nejaká zhoda a že sme na tom pracovali,“ povedal vo štvrtok Kažimír s tým, že daň z dedičstva tiež určite nevníma ako opatrenie, ktoré by bolo fiškálne zaujímavé z hľadiska konsolidácie verejných financií.

Daň z darovania a daň z dedičstva boli na Slovensku zrušené od začiatku roka 2004, a to v rámci daňovej reformy, ktorú zaviedla druhá vláda Mikuláša Dzurindu. O rok neskôr, teda od začiatku roku 2005, bola zrušená aj daň z prevodu a prechodu nehnuteľností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu