Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európa funguje lepšie, keď ťahá za jeden povraz, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európske zjednocovanie je podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka darom predošlých generácií, s ktorým by sa nemalo hazardovať.

„Ani verbálne – ale naopak ho rozvíjať, a to aj prostredníctvom častej diskusie s občanmi. Starý kontinent funguje lepšie, keď jeho štáty ťahajú za jeden povraz,“ povedal Lajčák v súvislosti s Dňom Európy, ktorý si Európania pripomínajú 9. mája.

Európska únia prežíva mimoriadne náročné obdobie a tento fakt si podľa Lajčáka uvedomujú politici i občania naprieč všetkými členskými štátmi. „Finančná kríza postupne prerástla do krízy hospodárskej, dlhovej, v niektorých krajinách i sociálnej. Dnes sa navyše nedá prehliadnuť, že nadobúda rozmer politický, pričom spoločný menovateľ ostáva rovnaký – nedôvera. Tentoraz badať známky nedôvery občanov v takpovediac mainstreamových politikov, ich schopnosť riešiť problémy a opierať sa pritom o spoluprácu na európskej úrovni, spoločné inštitúcie nevynímajúc,“ dodal minister. V nejednej krajine EÚ dnes podľa Lajčáka sledujeme vzostup okrajových, neraz až radikálnych myšlienok a riešení – aj ako odpovede na bolestivé ozdravovanie ekonomík. „Populizmus a nacionalizmus časti politikov už stihol spochybniť napríklad celistvosť eurozóny či voľný pohyb osôb a zahráva sa s intoleranciou. Treba pritom bez okolkov povedať, že nejde o argumentačne férovú hru,“ doplnil.

Šéf slovenskej diplomacie si preto myslí, že v tomto náročnom období je obzvlášť dôležité pripomenúť si odkaz 9. mája – Dňa Európy – keď sa položili základy ekonomickej a politickej integrácie. Slovensko je podľa ministrových slov za únijným stolom vnímané ako proeurópsky zodpovedný, predvídateľný partner. „Mnohé krajiny strednej, východnej a juhovýchodnej Európy nás vnímajú ako úspešný model, ktorý chcú nasledovať,“ poznamenal s tým, že aj dnes stoja pred Slovenskom veľké výzvy na európskej pôde. Slovensko chce podľa Lajčáka vyrokovať taký rozpočet EÚ na roky 2014 až 2020, aby mohlo rozvíjať svoj potenciál. „No a máme tiež záujem kvalitne pripraviť predsedníctvo Slovenska v EÚ v roku 2016, čo vnímame ako vec konsenzu naprieč politickým spektrom i spoločnosťou. Do príprav budeme zapájať aj parlamentnú opozíciu a ďalších partnerov,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu