Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ficove témy v Česku: Spoločná železničná spoločnosť a nový jadrový blok

Robert Fico s českým premiérom Petrom Nečasom Zobraziť galériu (6)
Robert Fico s českým premiérom Petrom Nečasom

PRAHA – Predseda vlády SR Robert Fico, ktorý je na jednodňovej oficiálnej návšteve Česka, želá politikom v ČR, kde hrozí pád pravicovej vlády, aby vyriešili súčasnú napätú situáciu. „Nič iné urobiť nemôžem,“ vyhlásil dnes premiér po stretnutí s predsedom vlády ČR Petrom Nečasom.

Fico nechcel komentovať, či medzi situáciou v Česku a politickou atmosférou, ktorá bola na Slovensku pred predčasnými voľbami, vidí istú paralelu. Podotkol však, že predčasné parlamentné voľby u nás prispeli k upokojeniu situácie. „Vláda je postavená a ide sa uchádzať o dôveru,“ doplnil s tým, že jeho vláda vysiela do sveta jasné posolstvá o tom, čo chce robiť. Fico uviedol, že chce bojovať proti korupcii a pripomenul, že kým bol v rokoch 2006-2010 premiérom, odvolal 11 svojich ministrov.

Vzťahy medzi ČR a SR hodnotia obaja premiéri ako nadštandardné. „Veľmi si vážim, aké vzťahy sú medzi SR a ČR. Urobím všetko, čo je možné, aby tieto vzťahy mali takúto kvalitu a aby sa ďalej zlepšovali,“ povedal slovenský premiér. Bratislava má podľa jeho slov k Prahe blízko bez ohľadu na to, kto stojí na čele vlády. „Máme vynikajúcu úroveň vzájomných vzťahov vo všetkých oblastiach cez ekonomiku po politiku. Nesúvisí to s tým, aké stranícke zafarbenie vlád je v Bratislave alebo v Prahe,“ súhlasí s Ficom Nečas. Slovenský premiér by bol rád, keby si obe krajiny spoločne pripomenuli 20. výročie vzniku ČR a SR ako aj 150. výročie stretávania sa Slovákov a Čechov na Javorine.

Fico s Nečasom rozoberal viaceré ekonomické témy, vrátane otázky spoločného podniku v železničnej doprave. „Sme pripravení o tejto téme veľmi otvorene a veľmi jasne hovoriť a pokiaľ by sa vytvoril spoločný podnik, takýto podnik má podstatne lepšie šance na prežitie v regióne, v ktorom sa nachádzame, ako samostatné železničné spoločnosti,“ dodal Fico s tým, že už počas jeho prvej vlády sa obe krajiny otázkou spoločného podniku zaoberali.

S premiérom Nečasom otvorili aj otázku vstupu českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) do Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). „Slovenská vláda bude súčinná, pokiaľ všetko bude prebiehať v súlade s legislatívou a pokiaľ budú zohľadňované záujmy Slovenska ako väčšinového akcionára,“ vyhlásil

Tretia dôležitá ekonomická téma, o ktorej premiéri štátov hovorili, sa týkala spolupráce v oblasti jadrovej energetiky. Fico zdôraznil, že Slovensko nedokáže prežiť bez jadra. „A nikto nám nemôže dať žiadne argumenty a dôkazy, že sa dá prežiť bez jadrovej energie,“ doplnil. Slovensko chce podľa jeho slov postaviť úplne nový jadrový blok v Jaslovských Bohuniciach na základe dohody s ČR z roku 2009. Ako uzavrel, bolo by dobré, keby obe krajiny vyjadrovali pozitívny postoj k jadrovej energetike.

Ide o prvú oficiálnu návštevu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Česku od jeho vymenovania do funkcie. Prahu navštívil Fico ako prvú aj v roku 2006, keď sa stal predsedom vlády prvýkrát. Fico sa dnes v metropole Česka stretol aj s prezidentom Václavom Klausom. Stretnúť sa chce aj so šéfom najsilnejšej českej opozičnej strany ČSSD Bohuslavom Sobotkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu