Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ceny benzínov chce určovať Brusel: Dnes majú rozhodnúť o megazvýšení dane!

BRATISLAVA – Ceny pohonných látok dosahujú rekordné hodnoty, napriek tomu sa vodiči môžu oprávnene obávať, že jazda autom sa zmení na ešte väčší luxus. Vo štvrtok poobede totiž europoslanci v Štrasburgu rozhodnú o tom, či Európska únia prevezme moc nad úpravou sadzby dane na pohonné látky, pričom cena nafty by sa tak mala vyšplhať na novú sumu. Pre Topky to potvrdila europoslankyňa za Smer Monika Flašíková Beňová.

Hnev a zúfalstvo vodičov sa môže opäť vystupňovať. Zástupcovia krajín Európskej únie sa totiž už dnes budú dohadovať na tom, či palivá zdania na základe ich energetického obsahu. Podľa nemeckého denníka Die Welt by to mohlo znamenať, že sadzba dane za naftu stúpne v Nemecku zo súčasných 47 centov o ďalších 22 centov. V prípade Slovenska by sa vychádzalo z hodnoty 36 centov. Dôvodom pre zvýšenie ceny tohto paliva je to, že práve nafta sa vyznačuje vyššou hustotou energie a tým pádom produkuje väčšie množstvo oxidu uhličitého, ako je to v prípade benzínu či LPG.

To však nie je zďaleka všetko. Na pôde Európskeho parlamentu sa dnes chystajú dohodnúť, aby sadzbu dane upravovala Európska únia, čím by právomoc rozhodovať o tejto veci prevzala od členských krajín. Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová sa domnieva, že takýto zásah by Slovensku spôsobil značné problémy. „Viedlo by to k podstatnému zvýšeniu ceny nafty a určite by to malo negatívny vplyv aj na maloobchodné ceny. Myslím si však, že v takejto forme to neprejde,“ vysvetlila Flašíková Beňová.  

Zároveň prisľúbila, že sa v rámci skupiny budú snažiť vyvíjať tlak „na uskutočnenie potrebných opatrení a na to, aby sa peniaze získali od veľkých energetických spoločností a tým, aby sa nezaťažili bežných ľudí,“ dodala na záver.

Sadzba spotrebnej dane na naftu sa naposledy menila vo februári 2010, avšak smerom nadol. Hlavným dôvodom bol ostrý štrajk autodopravcov, ktorí vyvinuli silný tlak na prvú vládu Roberta Fica. Po niekoľkých dňoch vyhrotenej situácie na cestách si vybojovali značné ústupky v mýte a daniach.
 

Prehľad cien benzínu v krajinách Európy
Belgicko 1,65
Bulharsko 1,31
Cyprus 1,36
Česká republika 1,51
Dánsko 1,75
Estónsko 1,43
Grécko 1,82
Fínsko 1,70
Francúzsko 1,65
Holandsko 1,79
Írsko 1,56
Litva 1,43
Lotyšsko 1,45
Luxembursko 1,46
Maďarsko 1,51
Malta 1,45
Nemecko 1,69
Poľsko 1,40
Portugalsko 1,70
Rakúsko 1,49
Rumunsko 1,29
Slovensko 1,57
Slovinsko 1,49
Španielsko 1,48
Švajčiarsko 1,49
Švédsko 1,75
Taliansko 1,83
Veľká Británia 1,67

Zdroj: Bild.de

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu