Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SNS: Prezidentská kancelária marí ústavné práva občanov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kancelária prezidenta Ivana Gašparoviča podľa SNS marí ústavné práva občanov na vyhlásenie referenda, zhodli sa členovia predsedníctva národniarov. Reagujú tak na Gašparovičovo rozhodnutie nevrátiť na doplnenie podpisové hárky k petícii za vypísanie referenda o slovenčine ako jedinom štátnom jazyku.

"Ivan Gašparovič sa v oboch svojich funkčných obdobiach síce prezentuje výsostne národne, ale mal by túto líniu aj napĺňať a hľadať cesty, ako vyjsť v ústrety vôli občana - a nie ako ju obchádzať," tlmočila stanovisko lídrov národniarov hovorkyňa SNS Jana Benková. SNS podľa nej urobí všetko pre to, aby "údajne chýbajúce" podpisy pod petíciou boli doplnené a referendum mohlo byť vyhlásené. Aký postup strana zvolí, nespresnila.

Predstavitelia SNS priniesli podpisy za vyhlásenie slovenčiny ako jediného úradného jazyka na celom území Slovensko prezidentovi Gašparovičovi 7. marca, jeho kancelária však po kontrole 5. apríla oznámila, že z 361 117 podpisov je platných len 336 629.

Prezident referendum nevyhlásil, keďže k petícii nebolo priložených 350-tisíc platných podpisov, ako to predpisuje ústava. "Petičné hárky nie je možné vziať späť za účelom doplnenia," uviedol Gašparovičov hovorca Marek Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu