Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Situácia v RTVS nie je optimálna, problémom je televízia

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Situácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), konkrétne v televízii, nie je podľa premiéra Roberta Fica optimálna. Ako povedal pri dnešnom uvedení do úradu ministra kultúry Mareka Maďariča, vedenie RTVS bude musieť urobiť príslušné opatrenia a rozhodnutia.

 

K tomuto záveru dospel hlavne z hľadiska sledovanosti Hlavných správ televízie. Tá sa blíži k päťpercentnej úrovni. Na to, že má poskytovať objektívne informácie verejnoprávneho charakteru, to považuje za veľmi nízke číslo. "Očakával by som, že sa bude verejnoprávna televízia blížiť k svojim štandardom. K tomu, čo vidíme na obrazovkách Českej televízie," podotkol.
 
Maďarič pripomenul, s akou iróniou až posmechom sa vyjadrovala súčasná riaditeľka centier spravodajstva STV a SRo Anna Sámelová na adresu svojich predchodcov ohľadom nízkej sledovanosti STV. "A nevidíme žiadnu nápravu," dodal s tým, že je dôležité, aby spravodajstvo verejnoprávnej televízie bolo mienkotvorné, ale to je iba vtedy, ak má aj určitú mieru sledovanosti.
 
Premiér i minister majú rovnaký názor na zachovanie úhrad za služby verejnosti, v minulosti známych ako koncesionárske poplatky, v roku 2013. Tie by sa na základe zákona, ktorý schválila predchádzajúca vláda, mali budúci rok zrušiť. Súčasný kabinet na to však vzhľadom na zlý stav verejných financií nevidí priestor. Maďarič avizoval, že v prípade zachovania koncesií, bude naďalej pokračovať aj zmluva so štátom, ktorá je jedným zo základných zdrojov príjmov RTVS. Minister ale trvá na tom, aby sa peniaze z tejto zmluvy použili v prvom rade na pôvodnú tvorbu. "Nie ako je tomu dnes, keď sa míňajú na tie programy a relácie, ktorú má STV robiť ako samozrejmú vec zo zdrojov získaných z koncesií," upozornil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu