Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Folklorista a poslanec z Obyčajných ľudí: Môj dedko bol Janko Hraško!

Igor Hraško
Igor Hraško

BRATISLAVA – Igor Hraško (39) z Obyčajných ľudí zaujal hneď na ustanovujúcej schôdzi, keď do parlamentu prišiel prezlečený v ľudovom kroji. S rozprávkovou postavou Janka Hraška sa stotožňuje, pretože rovnako ako malý hrdina chce dokázať veľké veci. V žalúdku mu však ležia mená Slota, Mečiar a Fico. Čo si myslí o svojom straníckom šéfovi Igorovi Matovičovi, ako chce pomôcť folklóru na Slovensku a ako trávi Veľkú Noc, sa dozviete v rozhovore.

Predtým, ako ste sa stali poslancom, ste učili folklórny tanec. Plánujete v tom pokračovať aj v Bratislave?
Tanec som učil v Martine a okolí a aj v Strečne, riaditeľka  už za mňa našla náhradu. Keďže poslanecká práca zahŕňa stretávanie sa s ľuďmi, príde aj na nejaké výjazdy po celom Slovensku. Tejto práci sa chcem  venovať naplno, takže pokračovať vo vyučovaní asi nebudem.

Nebude Vám to chýbať?
Bude mi to chýbať, pretože som s tým žil a mojím cieľom bolo naučiť čo najviac detí láske k tradíciám. Mal som na starosti deti v škôlkach. Bol to teda ten prvý krôčik, kde mohli získať vzťah k tradíciám.

Spomínate si na nejaké vtipné príhody z obdobia, keď ste učili?
Deti sú zhovorčivé, takže na každej hodine som prežíval niečo vtipné. Keď sa mi chválili, čo zažili za týždeň, čo sme sa nevideli. Takže som niekedy vedel aj pikošky z domu.

Plánujete sa presťahovať do Bratislavy?
Momentálne bývame s rodinkou v maminom byte v Martine. Teraz ale uvidíme, ako to bude, pretože sa chystám zrekonštruovať rodičovský dom, podarilo sa mi totiž predať vlastný byt. Takže budeme asi pendlovať, manželka pôjde niekedy so mnou, niekedy nie. Máme totiž dvoch malých synov.

Ako vníma Vaša manželka to, že budete pracovať v hlavnom meste?
Nie je nadšená, pretože keby zostala s deťmi doma, tak je toho na ňu dosť veľa. Je to náročné.

Čo plánujete presadiť v parlamente?
Keďže som bol v priamom styku so školstvom, stretával som sa so školským zákonom. V prvom rade som zvedavý, ako sa pán minister postaví k súkromnému školstvu a voľnočasovým aktivitám. Budem sa zaujímať o zákon o pedagogických zamestnancoch, pretože im nie je umožnené dovzdelávanie. Štát totiž nepripravil podmienky na to, aby sa dovzdelali pedagógovia v odbore a tým pádom ZUŠky prišli o konkrétne tanečné odbory. V oblasti kultúry by som okamžite zmenil zákon o autorských právach.

Ako ste sa dostali do Obyčajných ľudí?
Spoluprácu som im ponúkol už v roku 2010, keď kandidovali prvý raz v rámci SaS. Poznal som sa s pani poslankyňou Jurínovou. Navrhol som im možnosť spolupráce v oblasti kultúry a školstva. Keďže prišli predčasné voľby, ponúkol som im aj možnosť kandidovať na kandidátke a keďže mám za sebou pomerne slušnú komunitu folkloristov na Slovensku, tak povedali, že by to bolo celkom vhodné, aby tak aj táto komunita mala svoje zastúpenie v parlamente.

Keď ste sledovali parlament ešte ako bežný občan, s kým ste sa stotožnili najmenej?
(smiech) Najmenej určite s pánom Slotom, Mečiarom a nedokázal som sa stotožniť ani s pánom Ficom. Toto sú osoby, ktoré mi v podstate vadili. Ich kultúra prejavu, správania a ich činy.

Je podľa Vás Igor Matovič dobrý líder?
Igora Matoviča si vážim, pretože jeho myšlienky sa mu podarilo aj naozaj presadiť . Myslím, že má svoju misiu a pozerá sa aj ďalej, nielen čo bude zajtra. Pozerá sa, čo bude o pol roka, čo bude o rok a takto pripravuje aj svoje kroky do budúcnosti. Takže si myslím, že je istým spôsobom vizionár. A  jeho výstrelky, alebo ako by som to nazval, by veci, o ktoré sa snaží, neboli ani iným spôsobom viditeľné. Jeho nástroje sú zvláštne, ale efektívne. Takže aj z tohto pohľadu, si myslím, že je dobrý líder.

Na ustanovujúcu schôdzu ste do parlamentu prišli ako Janko Hraško. Máte niečo spoločné s touto postavou?
Keďže mám aj také charakteristické priezvisko a môj starý otec bol Ján Hraško, rovnako aj môjmu staršiemu synovi som dal meno Ján, som stotožnený s postavou Janka Hraška. Bol to malý a prešibaný hrdina, ktorý dokázal veľké veci. V dnešnom svete treba byť prešibaný, inak sa nepresadíte.

Ako folklorista určite zachovávate zvyky. Čo k nim patrí na Veľkú Noc?
Každý rok zvyknem upliesť korbáč z ôsmich vŕbových prútov, ktoré si idem narezať. Takže to je moja veľká tradícia. A vždy ráno na Veľkonočný pondelok dostane manželka svoju dávku vody. Symbolickú, ale takú poriadnu. Po minulé roky sme vždy chodievali s partiou zo súboru polievať dievčatá. Zvyky sa v jednotlivých regiónoch poprepájali, keďže mladí ľudia chodia študovať zo západu na východ, z východu na západ – niekde sa oblievalo, niekde sa šibalo. Takže takto dostanú dievčatá dvojitú odmenu. Vyšibú ich korbáčom, aby boli svieže, zdravé, zelené ako tie prútiky v rozpuku a vodou, aby boli krásne a čisté po celý rok.


Igor Hraško
Poslanec za Obyčajných ľudí Igor Hraško pochádza z Ružomberka, momentálne žije v Martine. Má dvoch synov, Jána (2 roky) a Štefana (9 mesiacov) a s manželkou sa do Bratislavy zatiaľ presťahovať neplánuje. V parlamente chce dohliadať na rozdeľovanie a efektívne použitie financií v rezortoch školstva a kultúry. Chce prekopať zákon o stredných školách, rovnako aj vysokoškolský zákon. Okrem toho, že predtým, ako sa stal poslancom, bol učiteľom folklórneho tanca, v minulosti pôsobil aj ako lyžiarsky inštruktor, masér a finančný poradca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu