Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predsedom parlamentu sa stal Pavol Paška

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Predsedom Národnej rady SR sa dnes stal Pavol Paška (Smer-SD). V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 130 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Paška, ktorý post druhého najvyššieho ústavného činiteľa zastával aj v rokoch 2006 až 2010, vo funkcii nahradil Pavla Hrušovského (KDH).

"Dostali ste našu dôveru," oznámil odchádzajúci predseda parlamentu Hrušovský. Svojmu nástupcovi zaželal všetko dobré a nech sa mu darí vo výkone funkcie. Paška sa Hrušovskému poďakoval za jeho prácu v kresle šéfa parlamentu.

"Paľko", ako Paška familiárne nazval Hrušovského, si zaslúži uznanie za vedenie schôdze v turbulentnom a nie veľmi politicky priaznivom období. "Vrátil si do Národnej rady pokoj a vytvoril si priaznivé podmienky pre slobodný a demokratický priebeh volieb. Ďakujem ti veľmi pekne," obrátil sa Paška na Hrušovského.

Nový predseda parlamentu upozornil, že v novom volebnom období sa nebudú opakovať predchádzajúce časy. "Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky," zacitoval filozofa Hérakleita. Zároveň zdôraznil, že dnes je tu ideálna šanca ohliadnuť sa za sebou a trošku poupratovať. "A to upratovanie má ideálnu šancu sa udiať v oveľa priaznivejšej podobe a prostredí, než sme to robili doposiaľ," povedal Paška.

V parlamente chce presadzovať solidaritu a vzájomné porozumenie. Mieni tiež vrátiť do zákonodarného zboru dobrú náladu. Paška sa nádeja, že Slovensko bude krajinou, kde sa bude dobre žiť, a že bude štátom, ktorý bude schopný občanom zabezpečiť, čo od neho očakávajú.

Paška sa dotkol aj otázky nainštalovania slovenskej vlajky a vlajky EÚ do rokovacej sály. Označil to za marketingový ťah. Vlajky si v sále želal poslanec Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý sa voči tomuto obvineniu ohradil. "Nebol to marketingový ťah," reagoval Hlina, podľa ktorého bolo "ostatné" z Paškovho prejavu "ako tak".

Nový predseda parlamentu si vyslúžil za svoj prejav niekoľkokrát potlesk. Po vystúpení mu Hrušovský uvoľnil kreslo a odovzdal vedenie ustanovujúcej schôdze. Paška sa s Hrušovským rozlúčil podaním ruky a objatím, za ktoré ho snemovňa tiež odmenila potleskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu