Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

O dôvere vláde sa zrejme bude hlasovať 2. mája

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA – O dôvere vláde by sa malo v parlamente hlasovať v stredu 2. mája. Na brífingu po ustanovujúcej schôdzi parlamentu to oznámil čerstvý predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Či sa v tomto termíne okrem programového vyhlásenia vlády Roberta Fica bude rokovať aj o vládnych návrhoch zákonov Paška povedať nevedel. „Vo vzduchu poletuje drobný ústavný problém, či má vláda legislatívnu iniciatívu pred vyslovením dôvery,“ poznamenal.

Jedným z prvých zákonov, o ktorých sa bude v pléne rokovať, bude rušenie trestnoprávnej imunity poslancov. „Nie je to žiadna hra, na zrušení trestnoprávnej imunity je široká politická dohoda, k naplneniu ktorej určite dôjde,“ uistil Paška a pripomenul, že o zrušení Smer-SD s opozíciou rokoval hneď po voľbách. Ďalšie návrhy vyplynú z programového vyhlásenia vlády.

Pozornosť bude Paška venovať aj dostavbe bratislavského hradu. „Bolo by dobré, keby sa tento projekt dokončil minimálne v rozsahu, ktorý by umožnil jeho využitie. Bola to príliš veľká investícia, aby teraz stála,“ nazdáva.

Paška sa v stredu zároveň poďakoval všetkým poslancom za bezproblémový priebeh dnešnej schôdze a vyjadril nádej, že takáto atmosféra v parlamente vydrží čo najdlhšie a v snemovni sa bude viesť štandardný hodnotový a programový konflikt. „Ale nie som politicky naivný,“ podotkol vzápätí.

Na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu novozvolení poslanci zložili ústavný sľub, zvolili vedenie snemovne, vytvorili výbory, zvolili ich predsedov a napokon zadelili poslancov do výborov. Premiér Robert Fico podľa Ústavy SR musí do predstúpiť pred národnú radu s programovým vyhlásením vlády a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu