Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto je kandidát na policajného prezidenta: Minulosť plná podozrení!

Marián Slobodník
Marián Slobodník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Príchod novej vlády a Roberta Kaliňáka na post ministra vnútra prinesie aj výmenu policajného prezidenta. Ako o horúcom kandidátovi nástupcu Jaroslava Spišiaka sa hovorí o Mariánovi Slobodníkovi, ktorý do októbra 2010 pôsobil ako banskobystrický krajský policajný riaditeľ. Možný budúci šéf policajtov však čelil v minulosti viacerým podozreniam. Pozreli sme sa na to, čím sa zapísal do povedomia ľudí.

Počas prvej vlády Roberta Fica sedel v kresle šéfa policajtov Ján Packa, návrat na toto miesto však podľa medializovaných informácií neplánuje. Tentoraz však po funkcii policajného prezidenta poškuľuje bývalý banskobystrický policajný riaditeľ Marián Slobodník. Jeho renomé však nahlodávajú viaceré podozrenia z minulosti.


Kuriózne prešľapy za Slobodníkovej éry: Ukradnuté mobily, podozrivé tendre



Za Spišiakovho šéfovania mal byť pôvodne jedinou výnimkou spomedzi 8 krajských riaditeľov polície, ktorý o svoju pozíciu prísť nemal. Dôveru policajného prezidenta si však udržal len necelé tri mesiace. S jeho prácou sa spája niekoľko kurióznych policajných akcií. Za zmienku stojí prípad, keď viacero banskobystrických policajtov používalo mobily ukradnuté z horiaceho kamióna na Donovaloch. V ďalšom prípade policajti uskutočnili raziu proti drogovému gangu v okolí Banskej Štiavnice, počas ktorej si však splietli dom a vnikli do nesprávneho objektu.

Slobodník po odchode z funkcie krajského policajného riaditeľa pôsobil v Policajnom zbore už len do konca novembra 2010 na pozícii zástupcu riaditeľa krajského dopravného inšpektorátu. O to, kde bude pracovať neskôr, však strach mať nemusel. Zamestnal sa totiž v jednej z firiem podnikajúcich manželov Vaňovcov. Zaujímavé je však to, že práve firmy tejto dvojice získali za jeho šéfovania na krajskom riaditeľstve v Banskej Bystrici zákazky prevažne na rekonštrukciu policajných objektov či údržbu budov v hodnote minimálne 1,5 milióna eur, uvádza týždenník Plus7dní.
 

Harlejka od bývalého černákovca, VIP lístky na futbal



Slobodník sa zároveň v tomto čase, keď pracoval ako policajný funkcionár, neštítil vyvážať do práce v aute jednej z firiem manželov Vaňovcov, uvádza ďalej časopis. Dokonca sám vybavoval prepis tohto auta na ich súkromnú spoločnosť Trezor Slovakia. Známy je aj pre svoje návštevy vo VIP lóžach futbalovej Dukly, pričom za pomerne drahé miesta platiť nemal.

A napokon Slobodníkova kúpa harlejky od bývalého policajta Jozefa Mičetu, ktorú sprostredkoval bývalý černákovec Jozef Švidráň. Hovorilo sa o ňom, že má dobré vzťahy s policajtmi z Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Práve tu pracoval Mičeta v čase, keď bol Slobodník krajským policajným riaditeľom v Banskej Bystrici. Mičetovo meno sa tiež spomína v súvislosti s neúspešnou akciou pri hľadaní Karola Mella, ktorý sa po prezradení, že má byť zatknutý v Prievidzi, skrýval v zahraničí. Samotný Mello sa pritom netajil tým, že informáciu o jeho zatknutí mu poskytol dobre informovaný policajt.

Slobodník v súčasnosti poberá výsluhový dôchodok a ako nedávno uviedol pre denník Pravda, ponuku na post policajného prezidenta zatiaľ nedostal, na druhej strane by to považoval za česť. Ostáva teda len čakať, kto na post policajného prezidenta definitívne zasadne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu