Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Náhla výmena lukratívneho fleku v Smere: Flašíková Beňová prišla potichu o miesto!

Monika Flašíková Beňová Zobraziť galériu (2)
Monika Flašíková Beňová

BRATISLAVA – Spory vo vnútri strán zrejme už nie sú len výhradnou doménou pravice. Topkám sa podarilo zistiť, že poslankyňa Európskeho parlamentu a Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková Beňová zo Smeru po necelých troch rokoch vo funkcii podpredsedníčky eurosocialistov nečakane skončila. Prišla tak o významnú pozíciu vo frakcii socialistov v Bruseli. Čo stojí za jej tichým odchodom?

Flašíková Beňová získala jeden z najvyšších postov v Európskom parlamente ešte v júni 2009, keď sa stala jednou z deviatich podpredsedov Strany európskych socialistov v EP. Krátko pred tohtoročnými parlamentnými voľbami však náhle o pozíciu prišla. Netajila sa pritom tým, že o miesto mala záujem a chcela na ňom naďalej zotrvať.

Podľa našich informácií aj samotné vedenie Smeru zostalo jej odchodom z postu zaskočené. V strane napokon došlo krátko po voľbách k ďalšej výmene, a to na poste šéfa slovenskej delegácie Smeru vo frakcii. Europoslanca Borisa Zalu vystriedal jeho kolega Vladimír Maňka. Výmena sa údajne uskutočnila práve kvôli odstaveniu Flašíkovej Beňovej, čo mal mať na svedomí Zala. Politička sa však k celej veci odmietla vyjadriť. „Je to naša interná záležitosť v slovenskej delegácii. Nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ uviedla pre Topky vyhýbavo.

Zdá sa, že ani Maňka nie je novou pozíciou veľmi nadšený. „Pribudlo mi viac povinností. Táto funkcia si vyžaduje byť častejšie priamo v Bruseli,“ povedal. V súvislosti s výmenou Borisa Zalu na čele delegácie vo frakcii však tvrdí, že išlo o klasickú dohodu, keď sa v polovičke funkčného obdobia menia funkcie vo frakcii. „Išlo o normálny proces po dva a pol roku funkcie,“ vysvetlil. To by však znamenalo, že k striedaniu na čele slovenskej delegácie malo dôjsť už o niekoľko mesiacov skôr.

S Borisom Zalom sa nám telefonicky spojiť nepodarilo. Zaujímavé je však aj to, že o zmenách na významných postoch strana vôbec neinformovala verejnosť a celý proces tak prebehol potichu bez pozornosti médií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu