Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pozadie nominácií na šéfa rezortu hospodárstva: Bitka údajných sponzorov v Smere!

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico

BRATISLAVA – Za jediným neobsadeným ministerským kreslom sú boje podnikateľov blízkych Smeru o vplyv v štátnych podnikoch. Tvrdí to investigatívny novinár Tom Nicholson, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal vďaka medializovanej kauze Gorila. Dokazujú to aj udalosti, ktoré sa dejú okolo Jána Valka, ktorého meno sa spomínalo práve s postom ministra hospodárstva a najnovšie aj s postom šéfa SIS.

Nicholson zverejnil informácie vo svojom blogu na portáli sme.sk. Podľa neho Valko po tom, čo sa stal najvážnejším kandidátom na ministra, mal vyhlásiť, že podnikateľ blízky strane Roberta Fica Jozef Brhel môže zabudnúť na vplyv v lukratívnych štátnych podnikoch spadajúcich pod rezort hospodárstva, akými sú Slovenské elektrárne, Slovenská elektrizačná a prenosová sústava a Bratislavská teplárenská. Brhel sa vraj razantne sťažoval u Fica a výsledok bol, že Valko stratil perspektívu na kresle hospodárstva. A Fico, aby si zachránil tvár, ho chce dať do SISky,“ napísal Nicholson. Zaujímavé je, že podľa našich informácií na piatkovom rokovaní predsedníctva údajne túto nomináciu ani členovia strany nepreberali. Údajne búrlivá diskusia predchádzala ešte počas týždňa. Proti nominácii Valka sa mal podľa nášho zdroja postaviť Robert Kaliňák, ktorý je už dlhšiu dobu spájaný práve s Brheľom. Podľa medializovaných informácií bol práve Brheľ ten, kto Kaliňáka vytiahol do vrcholovej politiky a ten sa mu mal za to odvďačovať už počas bývalej vlády Smeru.

Po rokovaní predsedníctva Fico stroho vyhlásil obsadenie celého kabinetu, s výnimkou ministra hospodárstva. Zaujímavé je, že len včera sa objavilo meno ďalšieho kandidáta. Mal by ním byť Tomáš Malatinský, ktorý má podobne ako Zvolenská svoju minulosť spojenú s Pentou. Figuroval totiž v spoločnosti E Building, ktorá spadala do vplyvu tejto finančnej skupiny. Penta v minulosti reštrukturalizovala firmu Elektrovod, v ktorej dodnes Malatinský figuruje. Finančná skupina vlastnila 50% balík akcií, ktorý v roku 2003 predala.

Už teraz je však jasné, že tak ako Nicholson kritizuje nominácie Fica a hovorí o nich ako o pokračovaní v gorilích hrách, viaceré ministerské posty budú obsadené ľuďmi blízkymi podnikateľským skupinám. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská napríklad pracovala pre Pentu, ktorá sa dlhodobo netají tým, že chce ovládnuť slovenské zdravotníctvo.

Ľubomír Jahnátek, budúci minister pôdohospodárstva je zase známy svojimi kontaktmi s Jurajom Širokým. Hovorí sa aj o tom, že niektorí podnikatelia vplyv strácajú. Napríklad  sa spomína Vladimír Poór, Ivan Kiňo a Ján Gabriel.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu