Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žltá karta pre Počiatka zabudnutá: Bude šéfovať eurofondom a doprave!

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Oficiálnym nominantom Smeru-SD na post ministra dopravy je Ján Počiatek. Ten v prvej vláde pod vedením Roberta Fica zastával funkciu šéfa rezortu financií. V tom čase čelil Počiatek hrozbe odvolania pre schôdku s popredným manažérom finančnej skupiny J&T Ivanom Jakabovičom v Monaku. Bývalý premiér mu vtedy udelil žltú kartu.

Fico dnes pripustil, že jeho strana pôvodne uvažovala o vytvorení nového postu podpredsedu vlády, ktorý bude koordinovať čerpanie eurofondov.

"Ale uvedomili sme si, že najvýznamnejší operačný program je doprava a zdalo sa nám účelné ponechať centrálnu koordinačnú jednotku na ministerstve dopravy a nominovať človeka, ktorý má možnosti a schopnosti, ako akcelerovať čerpanie eurofondov," vysvetlil budúci premiér po dnešnom stretnutí so sociálnymi partnermi.

Novým ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny bude zrejme Ján Richter (Smer-SD). Nepriamo to dnes po rokovaní so sociálnymi partnermi potvrdil predseda Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého generálny manažér sociálnych demokratov spĺňa všetky predpoklady na tento post.

"Na čele rezortu práce musí byť človek, ktorý má nielen schopnosť manažovať veľmi náročné procesy, ale ktorý má aj určitú mieru sociálneho cítenia. Musí to byť rovnako človek, ktorý je veľmi blízko vnútorným štruktúram sociálnej demokracie, pretože práve cez ministerstvo práce sa často formulujú priority našej strany. V tomto okamihu môžem povedať, že pán Richter spĺňa všetky tieto kritériá do bodky," povedal Fico. Doplnil, že definitívne rozhodnutie padne na predsedníctve Smeru-SD, ktoré bude v piatok (30.3.).

Štátnym tajomníkom tohto rezortu by sa mal pravdepodobne stať Braňo Ondruš (Smer-SD). Fico o ňom dnes hovoril ako o jednom z nominantov, ktorý pôjde do pléna predsedníctva strany.

Tiež potvrdil, že Smer-SD by mohol obsadiť oba posty podpredsedu Národnej rady SR ženami. Okrem Renáty Zmajkovičovej bude navrhnutá aj Jana Laššáková (obe Smer-SD). Nedoriešené je i obsadenie postu ministra pôdohospodárstva. Fico po tlačovej konferencii potvrdil, že jedným z kandidátov na tento post je Stanislav Becík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu