Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KDH chce predsedať dvom výborom parlamentu

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťansko-demokratické hnutie má záujem o dva posty predsedov výborov parlamentu. Chceli by, aby hospodárskemu výboru šéfoval doterajší štátny tajomník ministerstva dopravy Ján Hudacký a osobitnému kontrolnému výboru pre SIS súčasný minister vnútra Daniel Lipšic.

Na nominácii týchto dvoch podpredsedov KDH sa dnes dohodlo predsedníctvo strany. „Takisto máme záujem na primeranom zastúpení podpredsedov v jednotlivých výboroch, kde je priestor oveľa otvorenejší na prípadné kombinácie s inými stranami tak, aby sme našli celkovú zhodu,“ povedal po rokovaní predsedníctva predseda KDH Ján Figeľ. Toho nominujú na post podpredsedu parlamentu.

Predseda KDH zvolal na utorok rokovanie lídrov budúcich opozičných klubov v parlamente, bude po prevzatí osvedčení o zvolení za poslanca. Chce tam dosiahnuť čo najväčšiu dohodu na návrhoch, aby sa mohol sformovať parlament. Figeľ ocenil gesto strany Most-Híd, ktorá sa vzdala nároku na druhý post podpredsedu NR SR, ponúknutý stranou Smer-SD opozícii. „To pomáha situácii a verím, že aj spolupráci do budúcnosti,“ zhodnotil Figeľ. O poste podpredsedu budú rokovať aj s Obyčajnými ľuďmi Igora Matoviča, ktorí si ako druhá najsilnejšia opozičná strana nárokujú kreslo podpredsedu NR SR. Chcú vedieť, koho Matovičovci nominujú. „Nepovažujeme to za tému black boxu, ale osoby, ktorá na takýto post bude volená a potrebuje dôveru poslancov parlamentu,“ dodal Figeľ. Podľa neho musí byť navrhovaný kandidát priechodný pri voľbe poslancami. Figeľ pripúšťa, že v klube Matovičovcov sa taký iste nájde, aj keď ich zatiaľ veľmi nepoznajú. Snem KDH, ktorý musí byť podľa stanov do pol roka po voľbách, bude už v júni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu