Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Csáky: Máme šancu žiť v Slovenskej socialistickej republike

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA – Člen predsedníctva neparlamentnej Strany maďarskej koalície Pál Csáky vníma výsledok parlamentných volieb ako veľký návrat do minulosti a obáva sa, že máme šancu žiť v Slovenskej socialistickej republike. Ako povedal, opozícia de facto neexistuje a bude neefektívna.

„Predpokladám, že Robert Fico bude všetko robiť preto, aby ich ešte viac rozdrvil. Obávam sa, že budú nepríjemné turbulencie v slovensko-maďarských vzťahoch, pretože pre Fica to bude ľahká téma na odvádzanie pozornosti od bolestivých krokov, ktoré vládu a spoločnosť čakajú,“ vyhlásil s tým, že výsledky volieb sú nepríjemnou správou pre Slovensko.

Počet maďarských poslancov je po voľbách v NR SR menší a podľa Csákyho aj kvalita je horšia. „Neexistuje skoro človek, ktorý by z nich mal vedomosti o menšinovej politike. Obávam sa, že v tejto oblasti môžeme očakávať nepríjemné kroky dozadu,“ konštatoval. Upozornil, že bývalí kolegovia z SMK, ktorí založili Most-Híd sú menovite vymenovaní v spise Gorila a podľa neho to nie je náhodou. „SMK bola jediná strana na Slovensku, ktorá pomenovala problém korupcie a spojenia korupčného správania sa s politikou v roku 2007. Na základe tejto premisy som vymenil predsedu SMK. Nemyslím si, že ich postoj k tejto téme a metódy sa veľmi zmenili,“ uviedol.

Podľa neho nastane pre Maďarov aj problém zachovania národnej identity. „Taká hybridná strana, ani rak, ani ryba, nemôže prežívať dlhé obdobie (Most-Híd – pozn.). Boli úspešní, keď boli v mocenských pozíciách a mohli niečo sľúbiť a niektorým niečo dať. V opozícii sa uvidí na čo budú mať,“ vyhlásil. Po voľbách má Csáky podľa jeho slov veľa telefonátov, aby sa snažil byť aktívnejší v politike. „Nie je to výzva pre najbližšiu budúcnosť, ale pre strednodobý horizont áno,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu