Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Smere ešte nevedia koho podporia na post podpredsedu

Igor Matovič alebo Béla Bugár?
Igor Matovič alebo Béla Bugár?

BRATISLAVA – Poslanci za Smer-SD zatiaľ nehovoria, ktorej strane by radšej prisúdili druhý podpredsednícky post v parlamente prináležiaci opozícii. Miroslav Číž, ktorý funkciu podpredsedu vykonával v rokoch 2006-2010 hovorí, že je potrebné zvažovať nielen matematické počty, ale aj kvalitu a skúsenosť potenciálnych kandidátov.

Argumenty lídra hnutia Obyčajní ľudia Igora Matoviča, že treba rešpektovať výsledky volieb Číža celkom nepresvedčili. Poukázal pritom na skutočnosť, že Smer-SD bol v rokoch 2002-2006 druhou najsilnejšou opozičnou stranou v parlamente a podpredsednícku tiež nemal, z opozície sa ušla len ĽS-HZDS. Spormi Obyčajných ľudí a Mosta-Híd sa podľa vlastných slov príliš nezamestnáva. „To čo sa deje sledujem s hlbokým odstupom,“

Ešte zdržanlivejší je podpredseda strany Robert Kaliňák, ktorý tvrdí, že opozícia má zatiaľ čas sa dohodnúť. Smer-SD podľa neho oficiálne k téme nebude rokovať skôr ako 30. marca. „Ako prekročiť túto rieku budeme riešiť, keď budeme pri nej stáť,“ poznamenal.

Branislav Ondruš bude akceptovať akýkoľvek oficiálny postoj, ktorý zaujme Smer-SD. Najdôležitejšie preňho je, aby rozhodnutie prinieslo stabilitu v spolupráci opozície a sociálnych demokratov, ktorí sa ujmú vlády. Rozpory v opozícii ho však netešia. „Je mi smutno, že opozičné strany si stále nevedia uvedomiť, kam touto hašterivosťou doviedli Slovensko,“ uzavrel tému Ondruš.

Smer-SD oznámil, že namiesto doterajšej jednej, bude mať opozícia nárok na dve podpredsednícke stoličky. Jedna takmer určite pripadne predsedovi KDH Jánovi Figeľovi, o druhú sa však sporí Igor Matovič s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Matovič chce stoličku pre človeka z vlastného klubu a argumentuje pritom, že spoločne s KDH má v parlamente druhý najvyšší počet poslancov. Most-Híd zdôrazňuje predovšetkým skúsenosti svojho politického lídra získané na podpredsedníckom poste v minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu