Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gašparovič neodvolá ministra financií Mikloša

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič neodoberie ministrovi financií Ivanovi Miklošovi pre problémy vo fungovaní daňového informačného systému poverenie viesť rezort financií.

"Vymeniť ministra niekoľko dní pred voľbami a vymeniť ho za niektorého z členov terajšej vlády považujem za nie celkom dobré, preto som sa rozhodol, že minister v tejto funkcii bude pokračovať," vyhlásil po utorňajšom stretnutí s Ivan Miklošom prezident.

Minister financií Ivan Mikloš má podľa prezidenta politickú zodpovednosť za súčasný stav daňového informačného systému a rezort financií by mal napraviť vzniknutý stav. Prezident zároveň po spoločnom stretnutí dodal, že požiadavky na odvolanie ministra financií považuje v súčasnosti za nie veľmi reálne. Ivan Gašparovič hovoril v pondelok aj s poverenou prezidentkou finančnej správy Máriou Machovou. "Dostal som od nej také zadosťučinenie, že do piatku určite urobí všetko, aby tie financie, ktoré majú prúdiť do štátneho rozpočtu, tam boli," povedal Gašparovič.

Vyvodiť politickú zodpovednosť za problémy v daňovom informačnom systéme požaduje opozičný Smer-SD. Predseda strany Robert Fico v pondelok vyhlásil, že prezident Ivan Gašparovič by mal zvážiť svoju právomoc a rozhodnúť o odobratí poverenia Ivana Mikloša viesť rezort financií. Odvolaním Igora Krnáča minister financií Ivan Mikloš podľa Roberta Fica v úvode týždňa definitívne potvrdil, že daňový informačný systém je nefunkčný a na daňových úradoch vládne "doba kamenná". "Ivan Mikloš ako politicky zodpovedný za rezort, v rámci ktorého sú dane, zlyhal politicky, zlyhal profesionálne a nemôže sa zbaviť zbabelo zodpovednosti len tak, že opäť siahne na nejakého nízkeho úradníka," vyhlásil

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu